Иван Гайдаров От няколко години светът е в нов, 20

...
Иван Гайдаров От няколко години светът е в нов, 20
Коментари Харесай

Епохата на клиента” променя драматично финансовия сектор

Иван Гайдаров

От няколко години светът е в нов, 20 годишен стопански цикъл - “Епохата на клиента” - което трагично трансформира бизнес средата. За да генерират напредък, към този момент не е задоволително фирмите единствено да са фокусирани върху клиента. Те би трябвало да работят върху тактики за неговата “обсебеност”. С този акцент Александър Захариев, районен управител Forrester за Югоизточна Европа, откри първата сесия на 21-то издание на Finance Tech Forum, проведен от ICT Media, с поддръжката на IBS, SirmaBC и Huawei.

В своята презентация, отдадена на измененията във финансовия бранш, обуславяни от софтуерното овластяване на потребителите, Александър Захариев обърна особено внимание на “драматичната смяна в бизнес моделите и цялостната промяна, провокирана от цифровата революция”.

“От една страна е промененото държание на крайния клиент на финансови услуги, а от друга – присъединяване на цифровите компании, които основават упования към финансовия бранш за метода, по който той дава своите артикули и услуги. Тези извънредно съществени сили постановат голяма опасност пред финансовата промишленост – банките да се трансфорат в комунална услуга”, изясни той и добави, че разпоредбите към този момент се диктуват от потребителите и в случай че доскоро бизнес моделът е бил да се акумулират клиенти посредством съвършени транзакции, да се развиват дългогодишни връзки и така нататък, това към този момент не е годно.

 Александър Захариев, основен управител на Forrester за Югоизточна Европа

По думите му потребителите са склонни да опитват и да трансформират своето държание, в което се корени и главната опасност за обичайните финансови институции.

Предизвикателства

“Според нашите проучвания от 2016-2017 година потребителите не намират разлика сред другите банкови институции. Те оперират като свободни сътрудници и работят с голям брой банки. Много потребители към този момент употребяват и разнообразни услуги на финтех фирмите, като броят им се усилва непрекъснато. Това допуска в идващите години финтех фирмите все по-сериозно да провокират обичайните банки и да покачват упованията на потребителите”, предизвести още районният управител на Forresterr за Югоизточна Европа.

Друг доста значим фактор за измененията във финансовия бранш е възходящата мощ на поколението на родените след 2000 година, което сега генерира финансова мощност, а има напълно друг метод в потреблението на артикули и услуги.

Не по-малко значима е и опцията Гугъл, Amazon, Фейсбук и Аpple (GAFA) да се трансфорат в още по-голяма опасност за промишлеността, защото от дълго време опитват с разнообразни финансови артикули и услуги. Техният статут на сериозна опасност се обуславя както от цифровото им ДНК, което им разрешава да се приспособяват доста бързо към потребностите на потребителите, по този начин и от съществуването на световна потребителска база, известност и преданост. Изградената екосистема пък ще помогне на GAFA да навлезе доста бързо и на пазара на спестовни и разплащателни сметки, в случай че софтуерните колоси вземат сходно решение

.Александър Захариев даде образец с Amazon и Bank of America, които са отпуснали взаимно над 3 милиарда $ заеми за дребни и междинни компании единствено за година, както и с самодейността за основаване на цифрова кредитна карта, оповестена преди седмици от Apple и Goldman Sachs. Услугата Whats Up Pay пък към този момент над-година обслужва милиони консуматори с моментни заплащания без такси.

“Проектът на Apple се подценява от промишлеността, защото се възприема като следващата карта с стратегия за преданост. Според нас това не е по този начин. Този артикул е умислен напълно цифрово. Той има неповторими характерности във връзка с сигурността и поверителността на информацията. Има проекти той да бъде препоръчан като световна услуга, а след това да се развие със спестовни и разплащателни сметки”, разяснява още Александър Захариев, като прибавя, че успокояващата вест за финансовия бранш е, че софтуерните колоси сега са напрегнат от своите вложители за повече облаги.

Като извод от всичко основният управител на Forrester за Югоизточна Европа съобщи, че обичайният финансов бранш би трябвало доста бързо да се приспособява към тази изменяща се среда – вместо да залага на тактика за цифрова промяна, да създаде такава за изцяло дигитализиране на бизнес моделите си.

Отговор

“Категорична рецепта за триумф няма, само че всичко, което финансовите институции вършат, би трябвало да бъде водено от клиента – конструкция, организация, процеси, артикули. Трябва да се употребяват оптимално данните и да бъдат трансформирано в конкурентно преимущество, както го вършат цифровите компании. Секторът би трябвало да работи бъро и уверено и да основава екосистема и организационна конструкция, които да подкрепят всички тези действия”, безапелационен е Александър Захариев.

Той уточни и дефиницията на Forrester за цифров бизнес, която се концентрира върху четири съществени детайла, в центъра на които постоянно е клиента. “Дигиталните прекарвания би трябвало да бъдат лесни, ефикасни и прочувствени. Дигиталните интервенции включват смяна на безусловно всички равнища в моделите и структурите на финансовите институции. Иновациите и цифровите екосистеми са изключително значими. Те дават опция за конкурентно преимущество, защото значително всички банки се оправят добре с даването на цифрови прекарвания. Партньорството с финтех компании, което да разреши на банките да дават иноватовни благоприятни условия на клиентите си, е жизненоважно за сектора”, изясни в умозаключение Александър Захариев.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР