Експериментът на правителството в Ел Салвадор с превръщането на биткойн

...
Експериментът на правителството в Ел Салвадор с превръщането на биткойн
Коментари Харесай

Биткойн нацията Ел Салвадор рискува да фалира след експеримента с криптовалутата

Експериментът на държавното управление в Ел Салвадор с превръщането на биткойн в публична валута рискува да докара страната до банкрут поради внезапното поевтиняване на криптовалутата, в която президентът Найиб Букеле се " кълне ". 

Държавните облигации на Ел Салвадор се търгуват на 40% по-ниска стойност от първичната им стойност, а вложителите стартират да се съмняват дали Букеле ще може да покрие идващото заплащане по държавния дълг. Според El Pais, единствено Украйна изпреварва Ел Салвадор по срив на цената на държавни скъпи бумаги в този интервал, като за разлика от латиноамериканската страна - Украйна е във война. 

Междувременно биткойн изгуби към 50% от цената си към юли 2021 година, когато криптовалутата доближи исторически високо равнище от 64 000 $. 

През септември 2021 година Найиб Букеле разгласи, че страната стартира да приема биткойните като втора законна парична единица - до този миг Ел Салвадор се разплащаше единствено в щатски долари.  

Още тогава Fitch разгласи, че опитът е извънредно рисков поради нормалната ценова волатилност на криптовалутите, слабите връзки на банковия бранш с финансовите пазари и неналичието на всеобща интернет-свързанос на популацията на Ел Салвадор. 

През февруари организацията снижи кредитния рейтинг на страната до CCC - или " отпадък ", което лимитира опцията на Ел Салвадор да взема нови заеми от интернационалните пазари. Moody`s удостовери тази отрицателна оценка през май. 

През януари 2023 година Ел Салвадор ще би трябвало да заплати вноска по еврооблигации за 800 млн. $. Съотношението на дълг към Брутният вътрешен продукт на страната ще доближи до към 86,9% през 2022 г. 

Междувременно президентът Найиб Букеле разгласи, че е наредил пазаруването на още 500 биткойна за 15,5 милиона $, откакто криптовалутата поевтиня с над 8% за един ден. Общите запаси от биткойни на Ел Салвадор се прави оценка на към 71,7 млн, $ по настоящите цени. За съпоставяне - през септември Букеле заплаща 103 млн. $, с цел да придобие първата огромна сума от криптовалутата. 

Букеле планираше да пусне " биткойн-облигации " през март, като се надяваше да притегли общо 1 милиарда $. Този проект беше анулиран поради " неподходящи пазарни условия ". 

Междувременно президентът възнамерява да построи така наречен " Биткойн сити " в подножието на вулкана Кончагуа - това би трябвало да е първият " хъб " за търговия с криптовалута, който ще се зарежда с геотермална сила. 

40-годишният Букеле е някогашен маркетинг шеф и бизнесмен, който ръководи страната от 2019 година Критикуван поради властнически и популистки решения, Букеле употребява властта си както за заплашване на опозиционни публицисти, по този начин и за кавга с локалните престъпни групировки. На фона на сериозното обедняване на Ел Салвадор, рейтингът му надминава 80% съгласно проучване на Gallup. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР