Законодателят много добре е подходил при предоставянето на възможност за

...
Законодателят много добре е подходил при предоставянето на възможност за
Коментари Харесай

Кирил Червенков, ЦКБ-СИЛА: Вече изплащаме пенсии за над 650 000 лева месечно от универсалния фонд

Законодателят доста добре е подходил при даването на опция за уравновесен капиталов профил на пенсионните фондове, съобщи Кирил Червенков, изпълнителен шеф на пенсионноосигурително акционерно сдружение ЦКБ Сила в студиото на Money.bg. Поводът за диалога бе 30-годишният празник на ръководеното от него сдружение и опциите за икономисване.

" ЦКБ-Сила " чества 30 години в пенсионното обезпечаване

Дружеството ръководи три съществени пенсионни фонда

Предварителните данни на КФН за 2023 година, съгласно които насъбраните активи на сдружението са съвсем 23 милиарда лв. - 2 милиарда ръст само за последните 3 месеца, господин Червенков разяснява по този начин:

" За нас (...) значимият индикатор е междинен застрахователен приход, който също пораства доста в следните години. По данни на Национален осигурителен институт за предходната година той е 1445 лв. приблизително за годината. (...) Към края на месец декември е 1575 лв.. Това е един много добър растеж за последните няколко години. "

Като значителен детайл от това нарастване той регистрира и нарасналата осъзнатост на хората, че в случай че заплащат осигуровки на действителните си приходи, могат да разчитат на по-висока пенсия.

" От предходната година ние (...) изплащаме пенсии от универсалния пенсионен фонд. Към края на м. март от нас получават пенсии 1630 индивида. И общата сума, която изплащаме единствено ние като сдружение, това са към 650 000 лв. на месец ", разкри той. Получателите им са дами, които са имали наложителен втори дирек и към този момент са навършили пенсионна възраст, заради което имат правото да получават спомагателна пенсия от частните пенсионни фондове.
 Снимка 665237
Той напомни и спецификите на настоящата смесена пенсионна система у нас, уточнявайки, че главен неин минус е демографската й конструкция. Червенков уточни наклонността, която в идващите години ще докара до миг, в който по-малко хора ще работят, в сравнение с ще имат право на пенсия. " Тогава системата няма математическо решение ", безапелационен бе той.

Според Кирил Червенков българинът постоянно се подценява и дефинира като човек, който не се интересува от персоналните си финанси. " Най-големият проблем обаче е огромният избор, който получава, когато пристигна при нас. (...) За разлика от парите в Национален осигурителен институт, (тук) се сблъскваш с нуждата да направиш самостоятелен избор. (...) В първия миг (хората) се стъписват, по-късно обаче стартират да мислят. "

Що се отнася до доходността на пенсионните фондове и позицията на ръководеното от него сдружение, той разяснява:

" (...) Ние се гордеем доста с това, което сме постигнали за тези 24 месеца, тъй като (...) сме съвсем на всички места преди всичко. За дружествените пенсионни фондове сме преди всичко по рентабилност, която сме осъществили, (...) по данни на КФН към 31 декември ".

Гостът описа в студиото още по какъв начин приемането на еврото ще се отрази на частните пенсии.

Гледайте целия диалог във видеото!
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР