Търсенето на пазара на недвижими имоти в София и останалите

...
Търсенето на пазара на недвижими имоти в София и останалите
Коментари Харесай

Експерт: Чудесен момент е за инвестиция в имот... ако сте си написали домашното

Търсенето на пазара на недвижими парцели в София и останалите огромни български градове е устойчиво и не можем да приказваме за надуване на " балон " - само че въпреки всичко приказваме за дълготрайна инвестиция и всеки покупател би трябвало добре да схваща рисковете, които я съпътстват. Това разяснява в изявление за Money.bg доктор Мирослав Владимиров, член на Съвета на шефовете на " ЕРА България " и учител в Икономическия университет във Варна.

" Винаги е добър миг (за покупка), в случай че отчетем ограничаването, че това е капиталово решение. (...). Винаги би трябвало да сме наясно, че съществува непредвидимост, несигурност, риск - кой предвиждаше нещо като Коронавирус рецесията, кой предвиждаше, че ще има война. Светът, в който живеем, е динамичен и има опасности - постоянно би трябвало да сме подготвени от финансова позиция да ги понесем, хубаво е да можем да ги измерваме, да ги разбираме. За този, който " си е написал домашното ", това е превъзходен миг да влага в неподвижен парцел ", безапелационен беше специалистът, който ще взе участие във форума на 10 април в столицата.
 Ралито при цените на жилища в София може и да завършва
Ралито при цените на жилища в София може и да завършва

През четвъртото тримесечие на 2023 година цените на жилищата в страната са се нараснали с 10,1% на годишна база

По думите му сега " пазарът се радва на доста съществено търсене " и, след пика от края на 2021 година и началото на 2022 година, през последните две години виждаме едно балансиране " само че на доста по-високи равнища като динамичност и брой покупко-продажби спрямо предковидния интервал ".

Така през 2023 година имаме три тримесечия с растеж на цените на парцелите, който изпреварва инфлацията, само че доктор Владимиров означи, че това е на фона на още по-бърз ритъм на нарастване на разполагаемия приход.

" По пътя към присъединението към еврозоната тече напълно натурален развой на доближаване или конвергенция на цените - ценовото равнище лека бавно ще догони средноевропейските цени. Виждаме този развой сега и той не се развива с доста скокообразни придвижвания ", означи специалистът.
 В София се строят повече, само че по-тесни жилища
В София се строят повече, само че по-тесни жилища

Сделките с парцели в столицата обърнаха наклонността на спад

Той добави, че броят на покупко-продажбите и цените, на които те се осъществят, порастват " в обичайно мощна корелация с националния пазар " във всички 6 най-големи града у нас - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Основната разлика остават по-високите цени в столицата.

Д-р Мирослав Владимиров ще се включи в полемиката " Кредити и парцели " по време на форума Money.bg Лични Финанси. Той стартира на 10 април от 9:30 часа в хотел Hyatt Regency Sofia.

" " се провежда с поддръжката на,,,,,  и
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР