Едва ли има човек, който да не е чувал, че

...
Едва ли има човек, който да не е чувал, че
Коментари Харесай

Какво знаем за хранителните мазнини и наистина ли са толкова страшни

Едва ли има човек, който да не е чувал, че мазнините са нещо неприятно. Те имат склонността да се трансформират в тлъстина, изключително в случай че всяка една храна, която консумираме, идва с амбалажна хартия. Осъзнаваме, че мазнините не са нещо, към което би трябвало да се стремим, прочее има цяла наклонност за броенето им, разнообразни типове тренировки за изгаряне, съпроводени с още куп диети.

Интересното е, че до момента в който нашите предшественици въобще не са се интересували от тях, изключително откакто би трябвало да покриват невероятни дистанции, през днешния ден никой от нас не отива да кове желязо, да опитомява диви коне или да се занимава с пробиране на реколтата, освен това на ръка. Заседналият метод на живот изисква от всеки от нас да откри собствен личен метод, с цел да влезе в някаква норма. И за всичко това, по мнение на масата, са отговорни мазнините.

Истината е малко по-различна, мазнините не са нищо неприятно, те са значима част от човешката биология, както и в света на бозайниците. Натоварени са с активирането и потискането на някои гени, управляват метаболизма и имунната система. Те имат въздействие върху нашето благополучие или горест, могат да оказват помощ за изчистването на менталната мъгла, в която се движим, няма по какъв начин да отречем, че обстановката постоянно е била от доста изключително значение. И всичко зависи от хранителния режим – какво тъкмо ще консумираме, демонстрира и в какво тъкмо ще се превърнем.

Човекът в предишното се е хранил с месо и въобще не се е вълнувал от държанието на организма. Има доказателства, че първите човекоподобни не са опитвали зеленчуци, а щом са разкрили огъня като добър вид за запазването на месото малко по-дълго, нашата планета може да се счита за най-голямото барбекю празненство във вселената, в случай че имаме вяра, че на никое място другаде няма живот. Истината е, че някъде при започване на XX век ще се появи отрицателната известност на мазнините и ще влезем в една свирепа борба с калории, въглехидрати и всевъзможни други детайли.

 Вилхелм Норман – основател на хидрогенерирани мазнини

Кой хвърли първият камък по мазнините? Американските психолози носят сериозна отговорност от 50-те години на предишния век. Те показват, че броят на сърдечно-съдовите проблеми при младите мъже се е повишил доста и повода се крие зад високото количество мазнини в тялото им. Ако търсите основен провинен за тази концепция, дано го представим, това е Ансел Кийс.

Той има вяра, че консумирането на скотски мазнини покачва холестерола, а той предизвиква сърдечен удар. Той ще е един от първите хора, които ще се интересуват от менюто в Европа и ще се опитат да контролират трендовете на хранене. До някаква степен е рационално да приемем това изказване, светът се възвръща от Втората Световна война и към този момент няма толкоз хранителни неналичия, магазините стартират да се попълнят със стока и ще е мъчно на деец от войната да се изясни за какво не би трябвало да прекалява с една или друга храна.

С образуването на дивизия в ОН за храните и агрокултурите, Кийс ще се счита за един от най-важните фрагменти и ще стартира да дефинира верният и неверният метод на хранене.

Още при първото си наблюдаване ще открие, че италианците са доста по-здрави от американците, освен това единствено за едно заболяване – сърдечният удар. Започва да преглежда съдбовните случаи от това заболяване в 6 разнообразни страни и по този начин се концентрира върху всекидневната диета. С оглед на вярното схващане – не приказваме за прочистваща диета или регулираща такава, а за всекидневният табиет на хранене.

Кийс стига до заключението, че колкото повече мазно се употребява, толкоз по-висок е шансът от сърдечен удар с съдбовен край. За да затвърди концепцията си, той показва, че след рухването на окупацията в Норвегия, мазнините били малко, затова смъртността там е най-ниска.

Кийс прави една доста съдбовна неточност с това изявление. Мазнините сигурно имат някакво въздействие върху проблемите със сърцето, само че те не са единственият фактор. Лесно е можел да ревизира, че Съединени американски щати, Канада и Австралия имат още една порочна процедура – те употребяват най-вече захар и омега-6 мастни киселни. Двете страни с минимум сърдечно-съдови проблеми са Япония и Италия. При тях има доста невисок банкет на мазнини от всички типове, както и на захари.

 Ансел Кийс

Страната на изгряващото слънце е била постоянно насочена към рибата и всеки средностатистически японец получава голям % омега-3 в своето меню. Италианците се насочват към зехтина, който също изиграва позитивна роля в организма на човек. Кийс пропуща тези фактори и продължава да води своята акция против пържолите и другите мазни храни. Дори не обръща внимание на десертите и шоколадите, както и на агресивното затлъстяване измежду американците. Очевидно е, че той самият няма доста огромна визия какво се случва в човешкия организъм, изолирайки единствено един ръкав от огромният проблем.

Лекарите също мислят, че високият холестерол може да аргументи сърдечен удар. Те въпреки всичко имат някакъв здрав разсъдък и показват, че тоталното отричане от мазнини също няма да има удобен резултат. Може да бъдете удовлетворени от обстоятелството, че множеството диетолози през днешния ден приказват за уравновесено хранене. Никой не може да отхвърли резултатът на равнищата на ненаситените мазнини, чиято роля е основна за здравето на човек.

Греховете на Кийс не са нищо ново и към този момент сме виждали сходни осъществявания. През 1910 година компанията за произвеждане на сапун „ Проктър и Гембъл “ ще патентоват нов хранителен артикул, изработен напълно от агрокултурни боклуци. Те са повече от щастливи, че могат да употребяват отпадъка и да го трансфорат в нова стока. Те употребяват семената на маслото на семената, останали след прибирането на памука и с малко обработка го трансформират в хидрогенерирано растително масло.

Поставят етикет „ Crisco “ и го пускат в хранителната верига. Никой не се доверява при започване на този артикул, по това време всеки готви със свинска мехлем или масло, само че продукцията на изкуственият артикул е в пъти по-евтина и съвсем се приближава до същинските качества. Липсата на интерес се компенсира с нападателна рекламна акция, която възпитава домакините с десетилетия. Раздават се готварски книги, оферират се разнообразни дарове, а тъкмо тази лой се разказва като по-качествена и нужна за здравето на човек. Освен това е и в пъти по-евтина, а усетът – най-важният детайл в уравнението – бил даже по-добър.

Crisco няма да бъде единственият подобен създаден артикул. По време на Втората Световна война има задоволително други производители, употребяващи най-различни семена, за  да доставят нужните съставки. В същият интервал се ражда и маргаринът. Единственият проблем там е, че хората не харесвали белият цвят, затова с още един химикал ще получим обичаният жълт цвят и продажбите започват бързо и елементарно. Балансът на мазнините ще размени омега-3 с омега-6 в маргарина. Така е по-лесно. Кийс няма да се трогне от този факт и ще продължи да държи на своето – холестеролът и мазнините са нещо неприятно, затова би трябвало да се пресечен.

Прави още едно проучване и включва Съединени американски щати, Финландия, Гърция, Италия, Япония, Нидерландия и Югославия. Неговите респонденти са 13 хиляди мъже на възраст сред 40 и 60 години. Това е и най-голямото проучване на 60-те години. Смешно е, че когато се фокусирате единствено върху един фактор, без да следите цялостната картина, няма по какъв начин да не излезете прави. За този откривател точно мазнините ще са отговорни за проблемите със сърцето. Със същият триумф можем да твърдим, че една автомобилна гума се е спукала, само че не тъй като е била износена и няма никакъв грайфер, а тъй като се е движела по влажен път и с това да забраним придвижването на колите, когато вали дъжд.

Вярата на този откривател е толкоз сериозна, че той с горделивост ще твърди, че е разкрил най-големият палач на американските мъже. Успява даже да го назова „ диетичната-сърдечна догадка “ и да разгласи маслото, месото и други скотски артикули за чистата анатема и първи зложелател на високия холестерол. През 1961 година е подложен на корицата на списание „ Time “ и е разгласен за човек на годината.

Да, холестеролът има някакво въздействие върху сърдечно-съдовите проблеми, само че той надалеч не е единствен.

По това време няма доста статистика, която да се изправи против безумно изказване като това, изчисляването му в кръвта на един респодент, затова Кийс ще следи единствено и само за него.

 Маргаринът като един от главните вредители

Добрата остаряла процедура демонстрира, че един път откакто пристигна славата, никой не може да ви победи. Онези с друго мнение и рецензии към иноватора ще получат студеното рамо. Изследването е оповестено и тествано в две инцидентни клиники, с цел да се ревизират изказванията на хипотезата. С изненада се открива, че не всичко от посоченото може да бъде фактор и Кийс бързо се смита под килима, като че ли в никакъв случай не е съществувал.

Материалът изчезва за 1-2 десетилетия. Учените в Сидни ще създадат няколко теста сред 1966-1973 година и ще открият, че когато респондентите сменят омега-3 с омега-6, употребявайки зехтин, техният холестерол спада доста и понижава риска от още един удар. Същото вършат и в Минесота, откакто заменят всички мазнини с омега-6. Въпреки тези доказателства и обстоятелството, че Кийс е написал най-голямата нелепост в историята на човешката биология, мнозина не престават да одобряват неговото изказване за чиста истина.

Хората в Минесота съумяват да наложат своята доктрина и в следствие ще трансформират доста наличието на мазнини и тяхното качество в храните. През идващите десетилетия ще се понижат и съдбовните случаи, само че още веднъж Кийс ще дебне в сенките и ще продължава да твърди, че всичко е проблем на животинската мехлем и маслото. Дори и през 80-те години на предишния век ще открием, че препоръките на американските диетолози отхвърлят напълно един тип мазнини за различен.

Къде е казусът и за какво продължаваме да повтаряме една и съща неистина? Кийс стартира да работи преди повече от 50 години и съумява да бие барабана за нездравословните храни с такава мощ, че към момента сме изложени на ехото.

Никой не е удостоверил, че здравословната композиция сред омега-3 и омега-6 ще помогне за регулирането на имунната система, може да разреши надалеч по-щастливо битие и сигурно ще се отрази на тежестта, освен това в позитивен аспект. Днешният американец продължава да употребява към 10 до 20 пъти повече мазнини и още веднъж е фокусиран върху омега-6 за сметка на омега-3. Около 3 до 5 пъти повече от здравословната норма. Омега-6 има дарбата да обезврежда омега-3, когато приказваме за по-сериозни количества и с това ще видим високият брой болести и разнообразни възпаления.

Днес ракът и сърдечните болести не престават да са съществена причина за високата смъртност в Съединени американски щати. Попитайте всеки един диетолог за здраве и вярно хранене, той няма да ви откаже от избрани храни, а ще се опита да откри салдото. Факт е, че ще предпише храни, които въпреки всичко ще понижат омега-6 за сметка на омега-3, само че няма да ги изключат. Ефектът може да се забележи незабавно в Европа, където французите употребяват всичко, само че за изненада на мнозина – вършат го с мярка. Доверявайки се на техните практики, в никакъв случай няма да имате проблеми с тежестта, само че никой не споделя, че това ще е лесна задача.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР