В България енергийната бедност няма точна цифра, но очакванията са

...
В България енергийната бедност няма точна цифра, но очакванията са
Коментари Харесай

Експерт: Няма регистър, но се очаква у нас да има 1,8 – 2 млн. енергийно бедни

В България енергийната беднотия няма точна цифра, само че упованията са от 1,8 до 2 млн. да са енергийно небогати, тя е директно обвързвана с икономическата беднотия, просто такива са приходите в България.

Това предвижда Минчо Бенов, шеф на " Хабитат " България, в изявление пред БНР.

" През 2023 година беше отработена и призната формулировка за енергийна, и създадена разпоредба за използването. А какво не се направи? Не бе определена или избрана институция, която да дава отговор за картографирането на енергийно бедните, с цел да се види кои семейства са небогати, я и не са създадени механизмите, с които ще бъдат подпомагани семействата ", уточни той

Бенов разяснява, че сега завършва втората фаза по Националния проект за резистентност. Одобрени за 305 семейства за саниране на жилищата им.

" От кандидатствалите 3000 в първата фаза, 2700 не можаха да се класират и има огромно отчаяние. Програмата претърпя промени в посока, че се изисква 20% съфинансиране от притежателите на жилищата, което е повода за по-нисък интерес ", счита той.

Според него посоката да се желае самоучастие е извънредно вярна: 

" Не бива нищо да се прави без пари. Това е ангажимент на притежателите, само че за какво не обезпечихме финансовите принадлежности за семействата, които не могат да си разрешат съфинансиране, да вземем за пример дълготрайни безлихвени заеми? "

Бенов счита, че облекченията на процедурата за слагане на възобновими източници на сила за семейства, е в вярната посока.

" За източници до 20 киловата административните процедури ще бъдат доста облекчени. Доскоро, дали ще правиш слънчев парк или ще си сложиш на парапета на балкона слънчеви акумулатори, процедурите бяха едни и същи. Сега са облекчени и се третират като преместваеми обекти. Нужно е план и да се уведоми общината за план за възобновими източници за семейства, за производство на сила за лични потребности ", изясни шефът на " Хабитат " България.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР