Два древни зъба, намерени в индонезийска пещера, намекват, че нашият

...
Два древни зъба, намерени в индонезийска пещера, намекват, че нашият
Коментари Харесай

Ранните хора може да са видели отблизо избухването на супервулкан

Два антични зъба, открити в индонезийска пещера, загатват, че нашият тип е дошъл там преди 73 000 години и може би е трябвало да се оправи с най-голямото изригване на супервулкан през последните няколко милиона години и също по този начин да се приспособява към живота в гъстите дъждовни гори, написа NewScientist.

Изследването е оповестено в Nature.

Много археолози бяха озадачени от скорошното изобретение на каменни принадлежности и други предмети на 65 000 годишни в северната част на Австралия. Според обичайните показа, ранните членове на нашия тип, Хомо сапиенс, по това време едвам са почнали да напущат Африка.

За да стигнат от Африка до Австралия е трябвало да преминат през континенталната част на Азия, а по-късно да плават през морето. Маршрутът би трябвало да е включвал спирка по островите на Индонезия и Тимор.

С последното проучване Кира Уестуей (Kira Westaway) от университета " Макавери " в Сидни, Австралия и сътрудниците й откриха, че Хомо сапиенс евентуално е стъпил на тези острови преди повече от 65 000 години.

Тези констатации екипът направи изследвайки два износени два зъба, изкопани от холандския археолог Йожен Дюбоа в пещерата Лида Айер на индонезийския остров Суматра в края на 19-ти век. Частично посредством съпоставения с фосили на орангутан, открити наоколо, те потвърдиха, че зъбите принадлежат на нашия тип - и благодарение на модерна техника за датиране, известна като електронно спиново резонансно датиране (electron spin resonance dating), те дефинираха възрастта им сред 63 000 и 73 000 години.

Откритието се съгласува с най-новите геномни разбори, които демонстрират, че нашите предшественици са напуснали по-рано Африка, преди 75000 години и достигнала Индонезия преди повече от 60000 години.

Но археологията загатва, че първите членове на нашия тип, достигнали до Суматра, са били изправени пред непостижими провокации. Те би трябвало да са били на остров Суматра, когато спящият в този момент супервулкан на острова - Тоба - е направил едно от най-големите известни изригвания на Земята, преди към 71 хиляди години съгласно последни оценки.

Оцелелите членове на ранната популация е трябвало да се приспособяват към околната среда на дъждовните гори на Суматра, в които има условия доста по-различни от тези в саваните на Африка, където хората са еволюирали до момента.

Липсата на растения, богати на въглехидрати, както и на едри животни за храна, е направило оцеляването им мъчно, разяснява Уестуей. " Успешното потребление на ресурсите на дъждовните гори изисква потенциал за сложно обмисляне и софтуерни нововъведения ".

Ще бъдат нужни по-нататъшните проучвания, с цел да намерят следи от обитаване, готвене, принадлежности или ръчно направени предмети, отбелязва тя. " Възможно е просто да са минали оттова ".

Източник: nauka.offnews.bg

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР