Днес тленните останки на една от звездите на Франция бяха

...
Днес тленните останки на една от звездите на Франция бяха
Коментари Харесай

Жозефин Бейкър е първата чернокожа звезда в парижкия Пантеон

Днес тленните остатъци на една от звездите на Франция бяха заровени в парижкия Пантеон. Така Жозефин Бейкър - певица, героиня от френската Съпротивата и герой срещу расизма, става първата чернокожа измежду великите персони на Френската република, признати в фамозния пантеон.

Тя е родена в щата Мисури през 1906 година, само че намира популярност в Париж и става национална героиня на своята втора татковина. Най-известната ѝ ария е " Имам две любови ".

Прочута танцьорка, певица и актриса, Жозефин Бейкър е измежду американците, които заразяват Стария континент с културата на джаза.

В същото време тя пародира расизма, като танцува чарлстон с бананова пола, а по-късно приказва на Марша към Вашингтон след Мартин Лутър Кинг. През 1937 година взема френско поданство след брак с индустриалеца Жан Лион и оказва помощ на него и еврейското му семейство да избягат от нацистите.

През Втората международна война взе участие в съпротивата, става разузнавач и предава известия със симпатично мастило за проектите на Мусолини.

След войната осиновява 12 деца от целия свят и основава " Племе на дъгата ". След гибелта ѝ през 1975 година Жозефин Бейкър е заровена в Монако. През юли президентът Макрон реши да бъде призната в Пантеона.

Президентът Макрон ми показа, че фактът, че Жозефин Бейкър е служила на Франция, е основната причина за приемането ѝ в Пантеона, изясни Бриан-Буйон Бейкър, наследник на Жозефин Бейкър.

Жозефин е едвам шестата жена, призната в Пантеона, където почиват тленните остатъци на национални икони на Франция като писателите Емил Зола, Виктор Юго и философът Волтер.

Решение за това взема президентът на Републиката.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР