Днес Европейската комисия предприе ключови стъпки към приемането на нови

...
Днес Европейската комисия предприе ключови стъпки към приемането на нови
Коментари Харесай

Доклад на ЕС за потенциални нови членове на блока

Днес Европейската комисия предприе основни стъпки към приемането на нови членове в блока , който досега се състои от 27 страни, съобщи „ Politico ”. В устрема си към разширение, стартират от войната на Русия в Украйна насам, тя предложи започването на публични договаряния за присъединение с Украйна и Молдова , както и даването на статут на страна кандидатка на Грузия , откакто бъдат изпълнени редица условия .

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че страните „ са разбрали апела на историята, а точно, че би трябвало да изберат дали желаят народна власт и разцвет, или властнически режим “.

Следващата стъпка е водачите на Европейски Съюз да поддържат проекта на Комисията по време на срещата на върха в Брюксел, която е планувана за декември.

„ Politico ” заключи най-главното за обособените страни и прегледа деликатно това, което се изисква от тях, преди да станат членове на блока.

Украйна

Какво се показва в отчета : Въпреки пълномащабната инвазия на Русия през февруари 2022 година, Украйна продължава да напредва в промените в региона на демокрацията и върховенството на закона . Предоставянето на статут на страна кандидатка на Украйна през юни 2022 година в допълнение форсира напъните за промени, гласи информация от отчета. Европейската комисия издаде рекомендация да бъдат стартирани публични договаряния за присъединение. Лидерите на Европейски Съюз ще решат дали да поддържат това решение на срещата на върха през декември.

Какво е изпълнила добре : От седемте стъпки , които Украйна трябваше да извърши, преди да стартират договарянията за участие в Европейски Съюз, досега Киев е извършил четири : 1) законодателство по отношение на процедурата за асортимент на съдии в Конституционния съд; 2) завършване на инспекцията на претендентите за Висшия съвет на правосъдието; 3) законодателство за ефикасна битка с прането на пари; 4) медиен закон.

Какво би трябвало да усъвършенства : Украйна е подобрила резултатите си в битката с корупцията, само че към момента има какво да направи в тази посока, в това число да одобри закон , касаещ фрагментите, които работят в Националното бюро за битка с корупцията . Второ, държавното управление реши да отсрочи използването на закон за ограничение на властта на олигарсите, по тази причина Украйна въпреки всичко би трябвало да вкара закон за строго контролиране на лобирането в сходство с европейските стандарти като част от проекта за деяние за битка с въздействието на олигарсите . На трето място, що се отнася до малцинствата , Украйна би трябвало да одобри закон, който да дава отговор на рекомендациите на Венецианската комисия (консултативен орган на Съвета на Европа) основно в области като формалния език, медиите и образованието.

Молдова

Какво се показва в отчета : Четири месеца след началото на войната на Русия в Украйна, Украйна и Молдова изявиха предпочитание да одобряват статут на страни кандидатки за присъединение в Европейски Съюз. Сега Европейската комисия предлага да стартира договаряния за присъединение с Молдова въз основа на постигнатия прогрес .

Какво е изпълнила добре : Реформи за подсилване на демокрацията и върховенството на закона , по-голямо присъединяване на гражданското общество в ръководството на страната, подготовка на промяна в областта на обществената администрация, подготовка на правни промени, прогрес в битката с корупцията и проведената престъпност.

Какво би трябвало да усъвършенства : Предприемане на повече старания в битката с корупцията и „ деолигархизацията “ , както и повече стъпки към цялостна правосъдна промяна.

Грузия

Какво се показва в отчета : Южнокавказката страна е подготвена да се трансформира в най-източната страна-кандидатка за участие в Европейски Съюз. Тя се радва на поддръжката на Комисията, макар сериозните опасения за оттегляне от демокрацията и отхвърли й да приложи наказания против прилежаща Русия.

Бившата руска република не получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз, когато той бе присъден на Молдова и Украйна през юни предходната година, а вместо това й бе възложен лист с 12 основни области , в които са нужни промени . Сега високопоставени лица настояват, че ще поддържат евентуалното й участие „ при изискване “ , че бъдат прегледани девет целта , които към момента не са осъществени . Според Урсула фон дер Лайен това отразява необятната социална поддръжка за присъединение на страната към блока, която би трябвало „ да бъде по-добре отразена от управляващите “.

Какво е изпълнила добре : В отчета се показва, че задължението на Грузия да приложи някои от промените е приветстван, както и че е въведено законодателство за отбрана на равенството сред половете и по-специално ограничения за битка с насилието против дами.

Какво би трябвало да усъвършенства : Грузия би трябвало да се заеме съществено с битката против дезинформацията и задграничната (по-конкретно руската) интервенция , да се оправи с политическата поляризация, да подсигурява провеждането на свободни и почтени парламентарни избори през идната година, да приложи непоколебим надзор върху службите за сигурност и да организира обилни правосъдни промени. Страната ще би трябвало също по този начин да разшири пълномощията на антикорупционните организации и да пази по-добре правата на индивида. От решаващо значение е, че тя би трябвало да усъвършенства и проектите си за „ деолигархизация “ , поради непрекъснатите предизвестия за неконтролируемото въздействие на милиардера и някогашен министър-председател Бидзина Иванишвили.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР