Деца ще се впуснат в състезание, чиято цел е да

...
Деца ще се впуснат в състезание, чиято цел е да
Коментари Харесай

Хлапета ще дирят имането на Вълчан войвода на Острова

Деца ще се впуснат в съревнование, чиято цел е да намерят именитото богатство на Вълчан челник. А то е заровено на Острова в Пазарджик. Атрактивната игра е част от патриотичната стратегия във втория фестивал на балканската просвета и кулинария „ Пазарджик Мези “, заяви главният уредник – известният естраден артист Георги Енчев. Това надалеч няма да е единственият детайл, обвързван с българската история. Ще има хайдушки сюжети, часове по родолюбие. В игри възстановки на нашенския обичай пък майки с възторг носили цялостни менци с вода и от личен опит разбрали какъв брой сложна в действителност е това привидно обикновена задача. 

На завършилия преди малко празник „ София Мези “ в столицата освен участниците научили нови неща от уредниците. Енчев описа, че бил сюрпризиран да разбере, че Българската войска разполага с над 500 танка. С Пазарджик стартира националното турне „ България Мези “, оповести още основателят на истинското събитие. 

Фестивалът е комбиниране от огромни музикални концерти, спортни и кулинарни събития, зони за фамилии, мини луна парк, разнообразни спортни шампионати. 

Този път кулинарията ще е по-слабо застъпена, само че пък от класа. Участниците ще са петима или шестима, ще готвят всеки ден, ще покажат майсторски трикове в кухнята. 

За възрастните също е помислено. Ще има шампионати по табла и белот, надяждания, в това число с люти чушки. Тази щура концепция се приема с възторг от аудиторията. В столицата жена съумяла за малко време да погълне самоотвержено 25 парливи пиперки. 

На страховит интерес във всяко издание (включително и миналогодишното в нашия град) се радват уроците по национални танци. Не липсват гости, пристигнали на феста единствено с цел да научат нови стъпки или цели хора. Ще ги има и в пазарджишкия фестивал. 

На сцена ще се пее балканска музика, без да се прекрачва границата на положителния звук, увери Енчев. Публиката ще се радва на реализатори като Бобан Здравкович, Весна Змиянац, известният духов състав „ Виво Монтана “, досегашната певица от „ Шоуто на Слави “ Нели Петкова, която сполучливо следва патриотичната линия в творчеството си. „ Канарите “ са име-легенда и нямат потребност от показване, сподели Енчев, като за тях единствено добави, че стартират ли да свирят, мъчно стопират, тъй че се чака най-малко 4-часов концерт. 

Ще бъде намерено и фотостудио, в което всеки ще може да се снима с достоверна национална носия. Осигурени са обичайни дрехи от разнообразни български области. В рамките на културно-кулинарния празник ще ни гостува още пътуващото читалище „ Бащино огнище “, в което с изключение на книги посетителите ще могат да видят револвер като на Левски – от същата марка и година на произвеждане, старинни саби, артефакти. 

Извън родолюбивата линия пък 13-метрова атракция, поръчана от Испания, ще дава опция на всеки час по някое дете да печели премия – велосипед, ховърборд и други мечтани джаджи. Хлапетата ще се впускат в спортни надпревари с лицеви опори, коремни преси, които все по-трудно вършат поради увлечението си по телефони и таблети. 

„ Пазарджик Мези “ ще има и благотворителен детайл. За момента се търси локална идея, която да бъде подкрепена с част от приходите. 

Фестивалът ще подгрее настроението на пазарджиклии в  до навечерието на Празника на Пазарджик и ще продължи дни – от 17 до май. Входът е свободен.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР