Десетки изравнени със земята села, много мъртви деца, трупове, до

...
Десетки изравнени със земята села, много мъртви деца, трупове, до
Коментари Харесай

``Земетресението уби 19 мои роднини. Вече нямам семейство.`` Афганистан е в руини -

Десетки изравнени със земята села, доста мъртви деца, трупове, до които не може да се стигне, заличени фамилии, апетит, ранени, прекратени информационни връзки. Това е картината в Афганистан ден след земетресението с магнитуд 6,1, разлюляло и Индия, и Пакистан.

То е най-смъртоносното от две десетилетия насам в ръководената от талибаните страна. Известният брой на жертвите надвишава 1000, само че той ще пораства – незнаен брой хора са заровени в руините на разрушените, постоянно издигнати от тиня, домове. Има региони, до които не може да се стигне заради проливния дъжд и пресечения терен.

Ранените са над 1500, само че ще има ли кой да се погрижи за тях? И преди земетресението здравната система на страната беше пред колапс, а в този момент талибаните молят за интернационална филантропична помощ и признават, че не могат да се оправят.

Ранена жена в болничното заведение в столицата на Пактика – южният регион епицентър на труса и разрушенията – споделя, че към този момент няма семейство. Загубила е 19 родственици.

" Седем в една стая, петима в друга, четирима в друга, след това трима в друга, всички от моето семейство са убити ", сподели тя от болничното си легло, представена от Би Би Си.

" Чу се екот и леглото ми стартира да се тресе - споделя различен оживял, Шабир. - Таванът падна. Бях в капан, само че виждах небето. Рамото ми беше изкълчено, главата ми беше засегната, само че се измъкнах. Сигурен съм, че 7 или 9 души от моето семейство, които бяха в същата стая като мен, са мъртви ".

След рухването на прозападното държавно управление в Афганистан на власт предходната година се върнаха талибаните. Сега страната е в разгара на филантропична и икономическа рецесия. „ Правителството е финансово некомпетентно да помогне на хората в нужната степен “, признава представителят на талибаните Абдул Кахар Балхи.

Организация на обединените нации е „ изцяло мобилизирана “ в опит да обезпечи заслон и храна на най-отдалечените региони в Патика, твърди Антониу Гутериш. Натам пътуват здравни екипи, медицински консумативи, храна и палатки. Но напредването е мъчно. Разрушени са освен десетки села, само че и пътища, и кули за мобилни телефони. За спасителите е доста мъчно да доближат бедстващите и заради наводненията заради проливните дъждове през миналата нощ, споделя Мохамед Амин Хузайфа, началник на осведомителния отдел на Пактика, пред Агенция Франс Прес.

Времето е доста, доста необичайно. " Сега е юни и времето не би трябвало да е такова. Имаше градушка и сняг и това доста затрудни нещата ", споделя пред Би Би Си Обейдула Бахир от неправителствената организация " Спасете афганистанците от апетит ".

" Много хора не знаят какво е положението на роднините си, тъй като телефоните им не работят - споделя той. - Брат ми и фамилията му са починали, а аз научих това едвам след доста часове. Много села са разрушени. "

През последното десетилетие повече от 7000 души са починали при трусове в Афганистан, който е ситуиран в сеизмична територия. При поредни трусове в западната част на страната през януари починаха повече от 20 души и бяха разрушени стотици къщи.

Ислямистите поеха властта в Афганистан предходната година, съвсем 20 години откакто бяха изгонени от водената от Съединени американски щати военна коалиция. В страната повече от една трета от хората не могат да посрещнат главните си потребности, а стопанската система изпитва усложнения, защото задграничната помощ и паричните средства престанаха да доближават, когато талибаните взеха властта. На дамите е подредено да покриват лицата си на публични места, а на девойките в тийнейджърска възраст не е разрешено да вървят на учебно заведение. Страната изпитва и изострен дефицит на медицински консумативи, а процентът на недохранване се усилва.

По данни на Организация на обединените нации 93% от семействата в Афганистан страдат от продоволствена неустановеност. Люсиен Кристен от Червения кръст декларира, че " тежката икономическа обстановка " в Афганистан значи, че " те [афганистанските семейства] не са в положение да сложат храна на масата си ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР