Десет медицински специалисти от различни клиники на Военномедицинска академия (ВМА)

...
Десет медицински специалисти от различни клиники на Военномедицинска академия (ВМА)
Коментари Харесай

10 лекари от ВМА – част от програма за млади учени на МОН

Десет медицински експерти от разнообразни клиники на Военномедицинска академия (ВМА) се класираха за присъединяване в Националната стратегия " Млади учени и постдокторанти-2 “ 2022 година, която се реализира с поддръжката на Министерство на образованието и науката.

Те бяха разпределени в два модула: " Млади учени " (6 души) и " Постдокторанти " (4 души), като ще разработвят плановете си в клиниките по кардиология, неврология, гастроентерология и психиатрия.

Програмата " Млади учени и постдокторанти-2 “ е продължение на една добра процедура за привличане и поддръжка на кариерното развиване на млади учени и постдокторанти в българските обществени научни организации и държавни висши учебни заведения.

Тя е в осъществяване на характерна цел 3 на Националната тактика за развиването на научните проучвания в Република България 2017-2030 за привличане и задържане на надарени младежи за научноизследователска работа и въвеждане на подкрепящи ограничения, които да създадат България деен участник в Европейското научноизследователско пространство.

Целта е реализиране на стабилно развиване и възпроизвеждане на научния потенциал на национално равнище. Програмата ще се извършва на два стадия, с дълготрайност по 18 месеца, и посредством нея се основава среда за продан на научни хрумвания, реинтеграция и реализация на млади и перспективни учени, както и за поощряване на изследователската им активност в България.

Националната стратегия е разграничена на два модула – модул " Млади учени “ и модул " Постдокторанти “. В първия вземат участие лица, които правят научноизследователска и научнообразователна активност във висше учебно заведение и/или научна организация след придобиване на първа образователно-квалификационна степен " магистър ", само че не повече от 10 години след придобиването ѝ. А във втория – учени с добита Общински народен съвет " лекар “ в страната или в чужбина. Те би трябвало да покриват минималните национални условия за придобиване на Общински народен съвет " лекар “ по научни области и/или професионални посоки, в които аплайват. Освен това, би трябвало да дават отговор на определението за постдокторант: академик, който е придобил първа Общински народен съвет “доктор ", само че не повече от пет години след придобиването ѝ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР