Депутатите влязоха в спор за преките чуждестранни инвестиции. Дебатът е

...
Депутатите влязоха в спор за преките чуждестранни инвестиции. Дебатът е
Коментари Харесай

Депутатите в спор как да подбират чуждестранните инвестиции

Депутатите влязоха в спор за директните задгранични вложения. Дебатът е част от първото гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за поощряване на вложенията. Вносители са водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и група народни представители.

По време на дебатите депутатът от ГЕРБ/СДС Десислава Трифонова акцентира, че би трябвало да има подобен законопроект, който не касае единствено съветските и беларуските вложения.

Бившият министър на нововъведенията и растежа, а понастоящем народен представител от ПП/ДБ Даниел Лорер съобщи, че неговата парламентарна група ще поддържа законопроекта, само че разкритикува, че липсва разбор и оценка на въздействието.

Парламентарната група на " Възраждане " няма да поддържа законопроекта с обичайния за партията мотив, че това е следващият спуснат закон от Европейската комисия. Според групировката на Костадин Костадинов няма да се облекчат директните задгранични вложения за България, а ще има усложнения на локално равнище, както и ще има проблем за българската национална сигурност.

Костадин Костадинов пък уточни, че това ще е следващият законопроект, който ще служи единствено и само на посолствата. Според него Движение за права и свободи извършва ролята на мръсни евроатлантически поръчки.

Председателят на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов пък изрази възмущението си, че от пленарна зала е избягал някогашният министър председател и сегашен водач на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него е отишъл да възпламени свещ в манастира, дал началото на сглобката.

Депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев настоя междуведомственият съвет за асортимент (скрининг) на непознатите вложения, който планува да се сътвори посредством законопроекта, да бъде в една институция с представители на другите министерства. По думите му другояче щели да бъдат блокирани задграничните вложения. Когато става въпрос за търговия и задгранични вложения би трябвало да следваме правилото на водещата страна на НАТО, уточни Гечев. Българска социалистическа партия ще гласоподават " въздържали се " по отношение на законопроекта.

Дебатът продължава.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР