Депутатите одобриха предложението бившият председател Иван Иванов на КЕВР да

...
Депутатите одобриха предложението бившият председател Иван Иванов на КЕВР да
Коментари Харесай

Парламентът върна Иван Иванов като председател на КЕВР

Депутатите утвърдиха предлагането някогашният ръководител Иван Иванов на КЕВР да продължи да извършва функционалностите на ръководител на енергийния регулатор до встъпването в служба на нов началник.

Това се наложи откакто Конституционния съд постанови, че изборът на Станислав Тодоров за началник на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) е противозаконен

Така автоматизирано на поста се възвръща предходният ръководител на регулатора, само че това не можеше да стане без експлицитното решение на Народното събрание.

От общо 142 дали своят вот, " за " решението бяха 132 депутати, двама бяха " срещу ", а осем души се " въздържаха ".



Гласуването беше предхождано от разгорещена полемика .

От " Българска социалистическа партия за България " оповестиха, че няма да вземат участие в гласуването , а " Възраждане " обявиха, че ще се въздържат. От Има Такъв Народ упрекнаха Лена Бориславова за " нелепата обстановка " с регулатора.

" Не желаеме да върнем Иван Иванов в КЕВР. Това се случва по силата на решението на Конституционния съд и по силата на некомпетентността на ръководещата коалиция. Отивайки на избори, няма по какъв начин да оставим КЕВР без ръководител ", съобщи националният представител от „ ИТН ” Ива Митева, представена от Българска телеграфна агенция.

Николай Ангов от " Продължаваме Промяната " я репликира: " Подменихте вота на гласоподавателите и не защитихте това, за което са ви избрали, тъй че няма какво да ни говорите на нас за съдружна просвета ". Той разяснява, че предлагането, въпреки и недоизкусурено, по принцип е давало решение и с прекомерно лека ръка е било отхвърлено. 

" Започнахме с противоконституционен акт, приключваме с противоконституционен акт ", сподели още Митева от парламентарната естрада в един от последните работни дни на 47-ото Народно заседание.
" Вашето време свърши, само че това не значи, че нямате право да се кандидатирате още един път, само че по-обучени, опитни ", обърна се Рамадан Аталай от Движение за права и свободи към ръководещите. Той прикани за поддръжка на решението, с цел да вкара ред в енергетиката.

Борислав Гуцанов от левицата разяснява, че от Българска социалистическа партия са предложили трайно решение и една законодателна стратегия, която е включвала и избор на ръководител на КЕВР. Смятаме, че това беше верният път, по тази причина през днешния ден няма да участваме в това гласоподаване и няма да подкрепим такова искане, съобщи той.

" Попаднахме в тази нелепа обстановка, поради Лена Бориславова , това е истината ", съобщи ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ. Тошко Йорданов разказа хронологията на приемане на решението, като подчертава върху намесата на началника на политическия кабинет на премиера - Лена Бориславова, която се е обаждала на Ива Митева. " Взехме решение под мое давление да се поддържа предлагането в името на съдружното единодушие ", призна Йорданов. И добави, че, в случай че не се съгласиш с съдружния сътрудник, те афишират за зложелател. По думите му Бориславова е слаб правист, а цялото Народно заседание е в нелепата обстановка да уреди последствията от решението на Конституционен съд . " Ние го натворихме - ние от Има Такъв Народ " с тъпото си съдружно единодушие " и Лена Бориславова с некомпетентността си ", заключи Тошко Йорданов.

Росица Киров от ПГ на ГЕРБ-СДС разяснява, че препоръчаното решение може би не е правно належащо, само че дава успокоение КЕВР да извършва функционалностите си до избор на нов ръководител. Тя дефинира като юридически парадокс предлагането да се направи бързо изменение в Закона за енергетиката, с цел да се даде право на останалите четири члена да си избират между тях ръководител.

" Всички ваши оферти, г-жо Кирова, бяха или една динена кора, която вие подавате, ние да се хлъзнем, или опит да се саботира ръководството и след това да се каже, че то не работи, или опит да се вкара стрес в ръководството, или да се смъкна държавното управление, репликира я Искрен Митев от Политическа партия.
Междувременно президентът Румен Радев прикани депутатите да намерят решение на казуса с КЕВР до края на тази седмица .

Така президентът отговори на въпрос на Корнелия Нинова дали счита да удължи живота на 47-ия парламент, откакто левицата върна досието с неизпълнения мандат.

Очаквайте още детайлности!
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР