Денят е вторник. Дългогодишната кореспондентка на Дойче Веле в София

...
Денят е вторник. Дългогодишната кореспондентка на Дойче Веле в София
Коментари Харесай

Защо ``Възраждане`` нападна Дойче Веле - DW

Денят е вторник. Дългогодишната репортерка на Дойче Веле в София Емилия Милчева приготвя репортаж от пункт за събиране на подписи за настояването на партия " Възраждане " да бъде призован референдум за опазване на българския лев. В сряда репортажът към този момент е на уеб страницата на Българската редакция на Дойче Веле ().

Реакцията не закъснява: в четвъртък на изключителна конференция в Българска телеграфна агенция представители на Политическа партия " Възраждане " нападат Дойче Веле (ДВ) и журналистката Емилия Милчева поради въпросния репортаж. Тук обобщаваме изказванията на " Възраждане ", подреждаме обстоятелствата и опровергаваме обвиняванията.

Твърдение първо:

На конференцията в Българска телеграфна агенция Деян Николов от Инициативния комитет за опазване на българския лев стартира описа си по този начин: " Тук в София се стопира жена до наш пункт, която афишира, че е публицист от Дойче Веле. Името на дамата е Емилия Милчева. "

Фактите:

Това е правилно. Емилия Милчева е публицист и дълготраен създател на Българската редакция на Дойче Веле. Тя е надълбоко почитан справедлив коментатор на събитията в България.

Твърдение второ:

" Същата (бел.ред. - Емилия Милчева) стартира да беседва с доброволците на пункта и в един миг, откакто обменят най-различни приказки за това за какво би трябвало да се резервира българският лев, какви са претекстовете, какви хора се подписват - възрастни, млади, добре облечени, образовани, необразовани, всевъзможни такива въпроси в тази посока - вади телефона си и стартира да снима персоналните данни на хората, което е нарушаване на няколко закона. Стига се до такава степен, че нашият екип незабавно се обажда на 112. Полицията идва безусловно след 10 минути и изтрива фотосите от телефона на въпросната госпожа. А на същата е написан протокол предизвестие. "

Фактите:

Докато приготвя репортажа, Емилия Милчева прави две фотоси - за илюстрация на текста при публикуването му на уеб страницата на Дъждовни води. След като екипът от пункта за събиране на подписи се опълчва на всеослушание, Емилия Милчева незабавно изтрива въпросните две фотоси - пред очите на хората от екипа. И ги твърди, че щом не желаят, фотосите няма да бъдат употребявани. Тоест, когато полицията идва, фотосите към този момент са изтрити. Пред служителите на реда хората от екипа упорстват фотосите да бъдат заличени и от кошчето на телефона, което също незабавно е свършено.

Твърдение трето:

" Впоследствие се оказва, че въпросната госпожа Емилия Милчева е пиар на " Доносническа България ". "

Фактите:

Не познаваме партия " Доносническа България ". Познаваме коалиция " Демократична България ", от която е част Движение " Да, България ". През 2017 година Емилия Милчева е подпомагала в продължение на четири месеца акцията на " Да, България ", като по това време не е работила като публицист. Оттогава насам тя не се е заела с идеята на " Да, България " или " Демократична България ".

Твърдение четвърто:

" Въпросното лице Емилия Милчева е минало през редица българоезични американски медии в България и очевидно е била изпратена да предизвика. "

Фактите:

Емилия Милчева работи за Дойче Веле. Както се подразбира от самото име на медията, Дойче Веле е немска, а не американска медия. И по-точно: Дъждовни води е немска общественоправна медия, която се финансира от държавния бюджет на Федерална република Германия. Освен за Дъждовни води, Емилия Милчева работи или е работила за " Тоест ", ТВ1, Webcafe, Клуб Z, БиАйТи, " Класа ", " Труд " и Българска телеграфна агенция.

Твърдение пето:

" В опит да извади персонални данни, да наруши закона и по-късно най-вероятно да напише някоя мръсотия в някоя българска медия или по-скоро американска българоезична медия. "

Фактите:

Освен че е обидно, това изречение по никакъв метод не дава отговор на истината. Въпросният текст на Емилия Милчева е справедлив репортаж, в който без редакторска интервенция се цитират мненията и причините на хора, които са срещу въвеждането на еврото.

Твърдение шесто:

" Това не е първият, евентуално няма да бъде и последният подобен случай. "

Фактите:

Не знаем какво тъкмо имат поради представителите на " Възраждане ". Но самите ние сигурно можем да кажем, че това надалеч не е първият случай, в който ставаме обект на офанзива от страна на тази партия.

Твърдение седмо:

" Ставаме очевидци на брутално потъпкване на главните понятия и концепции за демокрацията. "

Фактите:

Да, това е правилно. Напълно правилно. В България в действителност ставаме очевидци на брутално потъпкване на главните концепции за демокрацията. Ставаме очевидци на следващия опит за дискредитиране на публицисти и медии, което води до още по-голямо задълбочаване на рецесията на доверие в българското общество. Свободата на словото и независимостта на медиите са основополагащи правила за всяко демократично общество. Затова осъждаме офанзивите против публицист, който на терен отразява събирането на подписи и следвайки правилата на плурализма, дава дума и на тази част от обществото, която е срещу еврото.

Впрочем, от месеци чакаме отговор на едно наше питане до партия " Възраждане ", само че по този начин и не получаваме отговор. Още през септември предходната година нашият сътрудник Александър Детев потърси отговор на въпроса какво тъкмо се случва с парите на партия " Възраждане " - тематика, която стана обект на публичен и медиен интерес и тази седмица. Отговорите, до които Александър Детев стигна, можете да прочетете тук:.



Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР