Декември. Мляко с какао, чай круша и джинджифил, канелени сладки,

...
Декември. Мляко с какао, чай круша и джинджифил, канелени сладки,
Коментари Харесай

10-те най-слушани аудиокниги за 2021 година

Декември. Мляко с какао, чай круша и джинджифил, канелени сладки, благоухание на мандарини, сгушена под завивките котка, снежни утрини с магични ледени висулки и книги. Книги! Ех, времето в никакъв случай не е задоволително за тях…

Така ли е в действителност обаче? А оня един час в трафика, фитнес залата, 20-те минути под душа, наложителните 10 000 крачки за деня? Не можем ли да си откраднем време за четене точно в тези моменти? Ще кажете, няма по какъв начин да държа книга и да се пробвам да не падна в рейса (ако въобще има място и за това), или няма по какъв начин да чета, до момента в който кучето ме тегли нетърпеливо към близкия парк. И бихте били изцяло прави, това ще е задача с нараснала компликация.

Да ви кажа ли по какъв начин аз взех решение казуса си с неналичието на часове за книги? Storytel! Там могат да се открият над 300 000 заглавия на британски и над 2800 на български, да се слушат аудиокниги, само че и да се четат такива в електронен вид. Storytel има и автентично наличие под формата на аудиосериали и подкасти. Предоставя разнородни творби безусловно на една ръка разстояние и е разполагаем на всички места и когато и да е, тъй като книгите могат да се смъкват и да се слушат/четат офлайн. И още нещо потребно – има и алтернатива за наставнически надзор.


 10-те най-слушани аудиокниги за 2021 година

Защо Storytel и слушането на аудиокниги станаха такава обичана част от деня ми? Вече загатнах главните му прерогативи, само че считам, че в реалност всеки от нас може да открие свои лични изгоди. За мен те са почивката за очите, сантименталното завръщане към слушането на истории (колко приказки съм изслушала облегната на касетофона!), подобряването на умеенето ми да се съсредоточвам, тренирането на паметта, спестяването на място, спестяването на хартия (защото е значимо да мислим и за това). А, да, и гласовете. В някои от тях напряко можеш да се влюбиш!

Ако към момента не сте пробвали тази услуга, не сте се докосвали до Storytel, предлагам ви да се запознаете с класацията им на 10-те най-слушани аудиокниги за 2021 година И допускам, че в случай че сложите слушалките веднъж… е, да кажем, че няма да останете безразлични.


1. „ Хари Потър и Орденът на феникса “
Дж. К. Роулинг
Чете: Силвия Петкова

С поредицата на Дж. К. Роулинг израсна в магия цяло едно потомство на 90-те, а традицията продължава с цялостна мощ и през днешния ден. Помня първата книга, която ме накара да заобичам четенето – „ Хари Потър и Философският камък “. Подари ми я сестра ми, за което не преставам да съм признателна и в този момент.

„ Хари Потър и Ореднът на феникса “ е книга пета от поредицата и не е учудващо, че е една от най-обичаните измежду аудиокнигите. Именно в тази част, в Хогуортс настъпват мрачни времена. След като дименторите атакуват братовчед му Дъдли, Хари Потър схваща, че Волдемор няма да се спре пред нищо, с цел да го откри. Много хора отхвърлят, че Черният лорд се е завърнал, само че Хари не е самичък: един скришен медал се събира на площад „ Гримолд “, с цел да се бори против Тъмните сили. Хари би трябвало да се съгласи професор Снейп да го учи по какъв начин да се пази от свирепите похищения на Волдемор към съзнанието му. С всеки минал ден те стават все по-силни и на Хари не му остава доста време…

2. „ Шантарам “
Грегъри Дейвид Робъртс
Чете: Георги Георгиев-Гого

„ Шантарам “ е книга, която към момента не съм чела, само че съдейки по еуфорията на хората към мен по нея, очевидно ще се случи напълно скоро. Световният бестселър е автобиографичен разказ за лудия живот на Грегъри Дейвид Робъртс. Роден в Мелбърн през 1952 година, след разпадането на брака си Дейвид Робъртс развива хероинова взаимозависимост. Извършва 24 банкови обира с пистолет-играчка и единствено за три месеца (1977) съумява да задигне 38 000 $. Наричат го „ бандита-джентълмен “ поради маниера му да любезничи и да употребява думи като „ апелирам “ и „ благодаря “ по време на обирите. Заловен е и получава 19-годишна присъда, която излежава в затвор с оптималната степен на сигурност – Victoria’s Maximum Security Pentridge Prison.

Две години по-късно съумява да избяга от там измежду бял ден и се трансформира в най-търсения престъпник в Австралия. С помощта на рокерската тайфа BLF първо бяга за Нова Зеландия…, а по-късно за Бомбай, Индия. По-късно се свързва с Бомбайската мафия, за която работи години наред. Участва във войните на муджахидините в Афганистан против Съветския съюз… През 1990 година е хванат дефинитивно във Франкфурт и е върнат в Австралия за доизлежаване на присъдата си. В пандиза Дейвид Робъртс написва романа си „ Шантарам “, правата на който продава през 2004 година на филмовата промишленост в лицето на Джони Деп и Warner Bros и стартира да написа сюжет на филма…

3. „ Шогун “ Том 1
Джеймс Клавел
Чете: Даниел Цочев

Ще бъде несериозно да се опитам да дам малко ревю на „ Шогун “. Това просто не е допустимо. Единственото, което бих желала да отбележа е, че това е един прелестен разказ за опознаване на японската просвета.

„ Шогун беше най-висшият сан, който някой смъртен можеше да доближи в Япония. Шогун означаваше висш боен деспот. Само един от всички даймио можеше да има купата и единствено негово императорско величество, божественият наследник на небето, живеещ в усамотение в Киото дружно с императорското семейство, можеше да даде купата. С назначението си шогунът получаваше безспорна власт: печата и правата на императора. Шогунът управляваше от името на императора. “


4. „ Тютюн “
Димитър Димов
Чете: Симеон Владов

„ Тютюн “ е от тези класики, които лековато и по обвързване прочитаме в учебно заведение и поради нежната си възраст и вилнеещи хормони, не съумяваме да оценим същинската стойност. Поне не и в дълбочината, която разрешава зрелостта.

„ Тютюн “ е един от най-противоречивите и в същото време обичани романи от българската класика. Димитър Димов, ветеринарен доктор по обучение (професор по анатомия на гръбначните животни) и публицист по предопределение, отразява в творбата си динамичния в българската история 20 век, когато общественият спор сред богати и небогати е изключително наболял. Всички герои в романа, и изключително Борис Морев и Ирина, са мощни и репрезентативни за своето време характери. „ Никотиана “ се трансформира в нарицателно за обществените конфликти на времето. „ Тютюн “ е една от книгите, до които всеки би трябвало да се докосне… можи би повече от един път.

5. „ Илън Мъск: PayPal, Tesla, SpaceX и методът към невероятното бъдеще “
Ашли Ванс
Чете: Ники Кънчев

Типът книги, които описват за живота и достиженията на гениални персони, са едни от най-мощните оръжия за мотивация и ентусиазъм. Кой няма потребност от това? Кой не би желал да се допре до единствената публична биография на Илън Мъск, написана с неговото особено подпомагане?!

Илън Мъск: индивидът зад PayPal, Tesla Motors, SpaceX, SolarCity, Hyperloop и концепцията за световна информационна мрежа. Гениалният визионер – Хенри Форд, Томас Едисън и Стив Джобс в едно. Най-дръзкият бизнесмен на Силициевата котловина: инженер, откривател и фабрикант. Прагматикът и фантастът, който приготвя човечеството за колонизация на Марс.

Илън Мъск е единственият бизнесмен с задоволително сила, мощ и въображение, който влага цялото си благосъстояние в нововъведения от друго измерение и революционаризира три промишлености по едно и също време – галактическата, автомобилната и енергийната. Написана след повече от 50 часа диалози с Мъск и изявленията с към 300 души, книгата наблюдава пътя от нелекото детство на Илън Мъск в ЮАР до върховете на международния бизнес.

И когато изслушате това произведение, ви предлагам да продължите с биографията на Стив Джобс на британски език – “Steve Jobs ” by Walter Isaacson. Няма да загубите времето си.

6. „ На изток от парадайса “
Джон Стайнбек
Чете: Никола Стефанов

Има създатели, които не се нуждаят от показване. Има книги, които не можеш да опишеш с думи. Чувстваш, че не намираш такива, които да пасват на достолепието и майсторството на творбата. „ На изток от парадайса “ е точна такава творба. Неописуема в цялостния и обстоен смисъл. Тя би трябвало да се преживее.

Иначе, романът е огромно платно, показващо непрекъснатата битка сред положителното и злото, силата и слабостта, любовта и омразата, хубостта и грозотата. Действието се развива в границите на петдесет и шест години и разказва три генерации от два огромни рода. Според самия създател книгата е резултат от единайсет години мисловна бременност, една година непрестанно писане, 300 молебствия, 36 топа хартия, 350 000 думи и доста корав мазол на дясната ръка.

7. „ Sapiens. Кратка история на човечеството “
Ювал Ноа Харари
Чете: Момчил Степанов

Помня едно странствуване до Виена, по време на което със брачна половинка ми посетихме природонаучния музей. Насладихме се на разнородни експозиции, обхващащи всички аспекти от историята на нашата планета. Разбира се, имаше експозиция и на еволюцията на индивида. Тогава ме обзе това възприятие на носталгия към предишното и непознатото, което може да те сполети единствено на такова място.

Е, в този момент към този момент знам и за още едно местенце, на което можем да се почувстваме по този начин и това е книгата на Ювал Ноа Харари – „ Sapiens. Кратка история на човечеството “. В нея се потапяме в една извънредно завладяваща, смела и провокативна история на нашия тип. Религия след вяра, гражданска война след гражданска война, възходите и паденията на Homo Sapiens минават през очите ни като на филм. А този филм несъмнено би трябвало да откри място в нашата „ видеотека “.


8. „ Човек на име Уве “
Фредрик Бакман
Чете: Христо Чешмеджиев

Помня, когато четох Уве (позволявам си да съкратя заглавието, тъй като усещам книгата близка като приятел). Имах чувството, че страниците са ме поели в прегръдките си и действителният свят за момент е заледен. Уве те запленява. Когато затвориш последната страница имаш възприятието, че си построил ново другарство със комплициран темперамент или даже си съумял да опознаеш малко повече и себе си.

Уве е меко казано чудноват. Пословичен със своето недружелюбно отношение, недоброжелателен и постоянно троснат, възрастният Уве не обича да поддържа връзка с другите. Какво обаче се крие зад суровата му маска? Кое го е направило толкоз затворен в себе си и кое е способно да го промени? Заслужава си да разкриете тази мистерия.

И в случай че Уве ви влезе под кожата, а аз съм сигурна, че това ще се случи, продължете с „ Баба праща поздрави и се извинява “. С нея ще затвърдите любовта си към Бакман.

9. „ Монахът, който продаде своето Ферари “
Робин Шарма
Чете: Даниел Цочев

Книгите за личностно развиване в никакъв случай не са задоволителни. Винаги има още какво да прибавим, да повторим, усъвършенстваме. „ Монахът, който продаде своето Ферари “ е една прелестна добавка към библиотеката ни с литература за психологично и прочувствено израстване. Робин Шарма ни споделя историята на Джулиан Мантъл, юрист със звездна известност, чийто небалансиран жанр на живот е причина за съвсем съдбовен сърдечен удар в претъпканата правосъдна зала. Физическият срив води до духовна рецесия и Джулиан е заставен да преразгледа живота си и да потърси отговор на най-важните въпроси.

С вярата да откри благополучие и задоволство той се впуска в една изключителна авантюра. Пътешествието му го води надълбоко в Хималаите и там намира могъща система, посредством която освобождава капацитета на мозъка, тялото и душата, и се научава да живее с повече пристрастеност, цел и успокоение. Тази вдъхновяваща приказка съчетава ослепително духовната мъдрост на Изтока с най-новите правила на триумфа от Запада и демонстрира малко по малко пътя към живот с повече храброст, баланс, обилие и наслада.

10. „ Тънкото изкуство да не ти пука “
Марк Менсън
Чете: Николаос Цитиридис

„ Целият този блудкав позитивизъм и радостни врели-некипели за самопомощ натъртват най-много на това, което ви липсва. Ключът към положителния живот е да не ви пука за това да трупате още и още, а да ви пука единствено за същинските и значимите неща “ , Марк Менсън.

Рядко чета на отмора, тъй като нормално тя се трансформира в динамична конкуренция с времето да прегледам всичко, да опитам каквото мога. Но преди три зими, на Боровец, до прозореца и седнала против една бумтяща камина, до момента в който чаках да ми донесат чаша чай и кроасан с масло, взех решение да запълня времето си с книгата, с която разполагах – „ Тънкото изкуство да не ти пука “. Представете си каква терапия – бухнал бял сняг, топло огнище и да не ти пука. Препоръчвам да опитате този метод, плюс кроасана и чая от мащерка.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР