Подобен сблъсък между изпълнители е нещо обичайно в рапа и

...
Подобен сблъсък между изпълнители е нещо обичайно в рапа и
Коментари Харесай

Музикални хроники: Изневери, тайни деца и враждата, която запали света на рапа

Подобен конфликт сред реализатори е нещо всекидневно в рапа и има дълга история обратно в годините, само че къде са корените навръх тази омраза и какво я прави толкоз любопитна за страничните наблюдаващи? И за какво издания като Rolling Stone и Billboard я дефинираха за Гражданската война на рапа?

Говорим за конфликт, който тлее от години и който е сред едни от най-успешните музиканти сега. Те имаха общ път към славата и в началото правеха взаимни песни и турнета, само че потеглиха в разнообразни направления, а това, което до един миг изглеждаше като другарство, прерасна във взаимна нетърпимост.

За да стигнем до сегашния интервал, когато за няма и четири седмици Ламар и Дрейк издадоха общо девет солови песни, отдадени на нападки към съперника. „ Дрейк, чух, че ги предпочиташ млади “, рапира Кендрик Ламар в Not Like Us, която сега е измежду най-стриймваните песни в света. В същия текст Ламар свързва врага си с педофилията и упреква Дрейк (който е канадец), че е „ колонизатор “ на американската просвета на чернокожите.

В друга от нападателните си песни, Meet the Grahams, Ламар твърди, че Дрейк има загадка щерка. Обвиненията от отсрещната страна също са съществени и във Family Matters Дрейк загатва, че Ламар изневерява на приятелката си Уитни Алфорд и че е упражнявал принуждение върху нея.

Дрейк към този момент се подигра на ниския растеж на Ламар, Кендрик от своя страна отвърна, че ненавижда всичко в сътрудника си: „ Мразя метода, по който вървиш, по който приказваш, по който се обличаш… “.

Нападките постоянно наподобяват дребнави и незрели, само че не трябва да забравяме, че се случват сред две извънредно авторитетни персони, които са оттатък статута на просто музикални реализатори. Дрейк има звукозаписна компания, до момента в който Кендрик стана първият рапър с премия „ Пулицър “.

Майката на Дрейк Санди Греъм пък е притежател и основен редактор на музикалното списание Cashbox Canada и е измежду най-значимите хора в канадската музикална промишленост. Самият Дрейк не се свени да показва в обществените мрежи разточителния си метод на живот, до момента в който съперникът му е много по-затворен и въздържан в това отношение.

Кендрик Ламар обаче не е по никакъв начин въздържан при обидите и посвети цялата ария Meet the Grahams на роднините на Дрейк. Началото е ориентирано към 6-годишния наследник на канадеца, а Ламар споделя на момчето: „ Съжалявам, че този човек ти е татко. Гледам го и ми се желае дядо ти да беше употребил презерватив “.

Когато се обръща към майка му Сандра, Ламар твърди, че Дрейк третира дамите в живота си без никакво почитание. „ Такива като него би трябвало да умрат “, обобщава Кендрик. В идната ария пристигна и обвиняването към Дрейк в педофилия. Канадецът отговори с The heart part 6, отхвърли всичко, казано от неговия противник, и изясни, че преднамерено е подавал на информаторите му лъжливи сведения. Същевременно затвърди своите лични обвинявания към Ламар, намейсвайки още веднъж ученическата му обич Уитни Алфорд.

Затова няма изгледи всичко да завърши скоро. Водещите международни издания се надпреварват да разгласяват пояснения и хронологии на цялата омраза, тя стана мотив и за скеч в известната поредност Saturday Night Live. Rolling Stone обаче към този момент запита в собствен текст какъв е смисълът от всичката тази ненавист, която се излива. Други наблюдаващи се питат до каква степен враждата е достоверна и до каква степен тя създава каквато и да е действителна музикална стойност, до момента в който помпа стриймовете на Дрейк и Кендрик Ламар.

Но тези въпроси надали в миналото ще получат отговор, а до момента значимото е, че най-малко конфликтът си остава само в границите на упоменатите песни.

Най-знаковата рап омраза, която по-добре в никакъв случай да не се повтаря, е тази сред Тупак Шакур и Ноториъс Би Ай Джи през 90-те. Тя води до същинска гангстерска война и до гибелта и на двамата. Тупак е прострелян на 7 септември 1996 година и умира шест дни по-късно, до момента в който Ноториъс, прочут също като Биги Смолс, е убит след половин година.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР