По някаква причина произнасянето на заглавието Макбет“ в театъра без

...
По някаква причина произнасянето на заглавието Макбет“ в театъра без
Коментари Харесай

Шотландската пиеса: Защо актьорите не наричат „Макбет“ по заглавието ѝ

По някаква причина произнасянето на заглавието „ Макбет “ в театъра без да репетирате или играете пиесата, се счита, че е на неприятен шанс. Вместо това актьорите нормално я назовават „ пиесата на Барда “ или „ шотландската пиеса “.

Според History.com проклятието на „ Макбет “ поражда, откакто по време на ранните представления на Шекспировата пиеса от 1606 година се случват редица странни произшествия. Още в първото зрелище артистът, който извършва ролята на лейди Макбет, ненадейно умира и се постанова ролята да бъде поета от самия Шекспир. В едно от идващите представления се твърди, че артистът пробожда крал Дънкан с същински кинжал, а не с реквизитен, и го убива на сцената (все още се спори обаче дали това е било инцидентно или не).

Макбет продължава да провокира покруса след покруса през четирите века на своето битие. През 1947 година Харолд Норман от прободни рани, получени по време на борба, до момента в който играе Макбет, а по време на разнообразни представления има и няколко шумни протеста на публиката – най-лошият от тях се случва в операта „ Астор Плейс “ в Ню Йорк през 1849 година, когато почитателите на английския артист Уилям Чарлз Макрийди се сбиват с тези на американския артист Едуин Форест. Двадесет и двама души умират, а повече от 100 са ранени.

Тъй като „ Макбет “ съществува от толкоз дълго време и е поставянa толкоз доста пъти, не е напълно изненадващо, че в историята ѝ има няколко трагични момента. Мнозина обаче имат вяра, че тези произшествия са резултат от проклятието, което действителните вещици хвърлят върху пиесата, когато Шекспир я дебютира.

Както изясняват от Кралската шекспирова компания, бардът в действителност е направил своите изследвания, когато е създавал трите вещици в пиесата: Предполага се, че „ филе от копринена змия “, „ око от тритон и пръст от жаба “ и други реплики от „ Песента на вещиците “ са взети от „ същински “ заклинания от това време. И съгласно една легенда група вещици взема решение да го накаже за това, че е употребявал техните вълшебства, като прокълева пиесата.

За скептиците артистът Кристофър Еклестън – който играе основната роля в постановката на Кралската шекспирова компания – предлага малко по-достоверна доктрина за произхода на проклятието. В изявление той изяснява по какъв начин театралните компании, които са изпитвали финансови усложнения, са поставяли точно „ Макбет “, с цел да си подсигуряват продажби на билети. Следователно, да кажеш „ Макбет “ в спектакъл е било самопризнание, че нещата не вървят добре.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР