Доли Мадисън, съпругата на президента Джеймс Мадисън, е една от

...
Доли Мадисън, съпругата на президента Джеймс Мадисън, е една от
Коментари Харесай

Защо наричаме съпругата на президента „първа дама“?

Доли Мадисън, брачната половинка на президента Джеймс Мадисън, е една от най-обичаните първи дами в историята на Белия дом. Тя е очарователна и грижовна стопанка, първата брачна половинка на американски президент, която се захваща със лична идея, и избавя известния портрет на Джордж Вашингтон от английските войски, които опожаряват Белия дом през 1814 година Дори и след гибелта на Джеймс значими хора не престават да се обръщат към Доли за мнението ѝ по настоящи въпроси.

Когато тя умира през 1849 година, президентът Закари Тейлър произнася тирада на погребението ѝ, в която споделя, че е обичаната първа дама на нацията. Поне съгласно легендата… Няма документи от неговото надгробно слово, тъй че не знаем сигурно.

Въпреки че Тейлър измисля превъзходен термин, е било належащо известно време, с цел да се наложи. Наследниците на Доли ѝ дават свои лични трофеи, които варират от елементарното „ лейди “, която самата тя употребила по време на мандата си, до „ госпожа президентша “. „ Първата дама “ се загатваше на места, изключително във връзка с племенницата на Джеймс Бюканън, Хариет Лейн, която служеше като публична стопанка в Белия дом по време на неговия мандат (самият Джеймс е ерген).

В случай че се чудите какъв термин ще се употребява за мъжа на възможната ни първа президентка, желаната фраза наподобява е „ първи благородник “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР