Държавата и братята Кирил и Георги Домусчиеви се съдят за

...
Държавата и братята Кирил и Георги Домусчиеви се съдят за
Коментари Харесай

Държавата и Домусчиеви се съдят за 52 млн. лв. заради БМФ


Държавата и братята Кирил и Георги Домусчиеви се съдят за към 52 млн. лева поради неспазената договорка за приватизацията на Параходство "Български морски флот " (БМФ).
Домусчиеви първи са завели установителен иск, че не дължат претендираната от страната сума в Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Малко след тях Агенцията за обществените предприятия и надзор (АППК е новото име на Агенцията по приватизация - бел.ред) е завела неоправдателен иск в същия съд.
Делата са тежки и комплицирани и разрешаването на разногласието ще отнеме минимум година, а поради изключителното състояние може би и повече, споделиха от АППК.

Сделката

Сделката сред Агенцията за приватизация и сдружението "Кей Джи Маритайм Шипинг ", притежавано от "Адванс Пропъртис " на Домусчиеви, което държи 70 на 100 от БМФ, беше подписана през 2008 година Съгласно контракта компанията имаше обвързване да резервира тонажа на корабите, числеността на личния състав и да увеличи заплатите им до края на 2018 година, Две години по-рано - през 2016 година, Домусчиеви желаеха от Арбитражния съд на БТПП да се произнесе по разногласието им с приватизационната организация за смяна на контракта. Решението бе в интерес на притежателя на БМФ, само че създаваше предпоставки за несъблюдение и на редица други приватизационни контракти, измежду които и този за раздържавянането на "Булгартабак ", чиито цигарени заводи на процедура към този момент не работят, въпреки да не е минал 10-годишния наложителен интервал за това.
Последва скандал в ръководещата коалиция и след намесата на водача на НФСБ и тогавашен вицепремиер Валери Симеонов, решението в интерес на БМФ беше обжалвано пред Върховния касационен съд. Той върна делото в БТПП за ново разглеждане и арбитражът приключи производството си по проблема, тъй като внезапно откри, че няма подготвеност да го преглежда.
Срокът на 10-годишния интервал на следприватизационен надзор на контракта за приватизация на 70% от капитала на БМФ с "Кей Джи Маритайм Шипинг " изтече в края на 2018 година Според договора, до 30 юни 2019 година купувачът трябваше да регистрира осъществяването на поетите задължения. Той обаче не е направил това и му беше наложена санкция от 11 хиляди евро, която беше платена. Общо "Кей Джи Маритам Шипинг " е платила над 5.8 млн. лева наустойки на страната, поради несъблюдение по приватизационния контракт.

Спор за над 52 млн. лева

Сега следва Арбитражният съд към БТПП да се произнесе по разногласието за неустойката от над 52 млн. лева поради тонажа на корабите.
В установителния си иск до съда от "Кей Джи Маритайм Шипинг " настояват, че не дължат тази сума. Основният им мотив е, че те са декларирали производството на кораби с нужния тонаж, само че заради независещи от тях аргументи, те не са били създадени в инструкции период, споделиха от Агенцията за приватизация. От компанията до момента обществено не са коментирали въпроса.
В същото време в края на предходната година приватизационната организация е завела неоправдателен иск против сдружението за погашение на неустойката от над 52 млн. лева Претенцията е, че сумата не е платена в законово открития период./mediapool.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР