Четирите най-големи банкови институции - JPMorgan, Goldman Sachs, UBS и

...
Четирите най-големи банкови институции - JPMorgan, Goldman Sachs, UBS и
Коментари Харесай

Топ американски банки дават $500 милиона за борбата с монопола на фондовия пазар

Четирите най-големи банкови институции - JPMorgan, Goldman Sachs, UBS и Morgan Stanley - ще платят общо близо $500 милиона за споразумяване на групов иск, в който са упрекнати в опит да подтиснат конкуренцията на пазара на борсово кредитиране.

Искът, заведен през 2017 година от американски пенсионни фондове, отпред с Пенсионната система на държавните чиновници в Айова, твърди, че банките са се стремили да преобладават на пазара посредством личната си система EquiLend, като в същото време са попречили появяването на нови платформи, предопределени за електронно заемане и отдаване на скъпи бумаги.

EquiLend, основана през 2001 година, включва измежду учредителите си Barclays Global Investors, Bear Stearns, Goldman Sachs, JPMorganChase, Lehman Brothers, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Northern Trust, State Street и UBS Warburg. Понастоящем тя е благосъстоятелност на Bank of America.

Credit Suisse към този момент уреди своята част от желае, като заплати санкция в размер на $81 милиона, а Bank of America остана единственият ответник, който към момента не е постигнал съглашение.

Засега нито една от банките не е направила публично изказване във връзка със случая. EquiLend обаче отхвърля да е направила каквото и да било нарушаване и изяснява, че съглашението е реализирано, с цел да се подсигурява непрекъснатото продължение на ежедневните бизнес интервенции за нейните клиенти.

Съдебните документи разкриват, че ищците чакат съглашението да послужи като възпиращ фактор против сходни хипотетични антиконкурентни практики в бъдеще.

Въпреки че ответниците оспорват всевъзможни нарушавания и нуждата от промени, ищците са уверени, че коригиращите ограничения, които са дефинирали и договорили, ще спомогнат за привеждането на EquiLend в сходство с най-високите стандарти и протоколи за антикартелни действия и съдействие сред съперниците.

Ищците са уверени, че тези ограничения доста ще понижат вероятността от бъдещи секрети съглашения на пазара на кредитиране на акции, като по този метод ще подобрят вероятностите за прекосяване на промишлеността към по-конкурентна комерсиална среда.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР