Бюрократите в Брюксел и лидерите в десетки европейски столици са

...
Бюрократите в Брюксел и лидерите в десетки европейски столици са
Коментари Харесай

Изборите във Франция и Словения, които могат да променят облика на Европа

Бюрократите в Брюксел и водачите в десетки европейски столици са затаили мирис преди преди балотажа сред Еманюел Макрон и Марин Льо Пен в неделя.

Повечето се надяват да видят победната тирада пред Айфеловата кула на сегашния президент в края на уикенда. Основната паника за хората в Брюксел е, че в случай че крайнодясната Льо Пен сервира изненада това може да провокира тежък удар за целия континент. Подобен сюжет може да докара до сериозна смяна в политическата карта и да даде още по-опасна посока на течащите по едно и също време няколко рецесии.

Докато съвсем всички ще се взират в Париж, в столицата на Словения Любляна също ще е много с напрежение. Там ръководещият популист Янез Янша е изправен пред сериозна борба за мястото си във властта.

Изборите в един от най-големите и един от най-малките представители на НАТО и Европейски Съюз може да даде индикация накъде ще се развива континента в идващите няколко години.
Франция сред упованията и страха
До момента числата както от, по този начин и от прогнозите в социологическите панели, дават най-малък късмет за победа на Льо Пен. Някои от изследванията преди първия тур даваха нейна загуба с 48 на 52 % при възможен балотаж с Макрон. Прогнозите от последните дни дават още по-голяма преднина за Макрон от 56%. Тя въпреки всичко е доста по-малко от 66% %, които актуалният президент получи в балотажа против Льо Пен преди 5 години.

Въпреки че някои български медии, побързаха да напишат, че Льо Пен се е показала по-добре в дебата им отпреди дни, изследванията за представянето на двамата претенденти дадоха още веднъж победа на президента. Разликите не бяха огромни, тъй като нито един от двамата не разгроми другия и не позволи някакъв сериозен гаф.

Макрон резервира висотата на позицията си, само че също избегна поучителната и елитарна тирада, която нормално настройва хората против него. Той на няколко пъти въпреки всичко атакува Льо Пен както поради обстоятелството, че е вземала заем от съветска банка, обвързвана с Владимир Путин, по този начин и поради това, което президентът назова „ двуличие “ по отношение на икономическите оферти и вътрешната политика.

Льо Пен пък подчертава на доста по-умерения си облик и на обстоятелството, че към този момент не желае овакантяване на Европейски Съюз и еврозоната, както и че даже поддържа част от глобите против Москва.

Въпреки това вероятно ръководство на крайнодясната кандидатка ще докара до огромни разтърсвания. Тя има желание да извади Франция от обединеното военно командване на НАТО, да застане против нови енергийни наказания против Русия, както и да удари рамо на хора като Виктор Орбан в разногласието му с Брюксел.

Последното ще бъде не просто поддръжка за Будапеща, само че и оборване на върховенството на европейското право, границите на Шенгенската зона и заплащанията на Франция за общия бюджет на Европейски Съюз. Всичко това е образец за тотално катурване на блока с главата надолу.

Нещо, за което не се говореше задоволително, е за какво тя съумява да поддържа огромната си известност. Освен превръщането й в надалеч по сдържан претендент на най-крайно десните, не без помощта на облика на радикалния, тя акцентира над елементарния факт, който тормози всички европейци – увеличаващите се разноски за живот.

Растящата инфлация, която още повече раздува цените на храни и горива, е картината, която най-лесно се вижда от всички гласоподаватели и тя не може да бъде пренебрегната от политиците. Разбира се това е обвързвано и с войната в Украйна и може да даде отражение върху метода на Запада към Русия. Засега това работи в интерес на всеки, който не е във властта в Европа без значение, че до неотдавна може да е бил в сходна позиция.
Влияние даже без победа
Дори да не се добере до властта, разказът на популисите като Льо Пен ще повлияе на дневния ред на всички. Има доста водачи, измежду които е и Макрон, които са подготвени да нанесат още по-голям удар на Москва като усилят глобите и включат възбрана на импорт на съветски газ и нефт. Но ръцете им могат да бъдат вързани поради страховете на електората, свързани с повишението на сметките. Ако Европейски Съюз реши да стигне до сходни наказания ще бъде значимо да се види какъв брой ще са огромни опциите за заобикалянето им, както и какъв брой време ще продължат да работят.

По отношение на Франция това може да се отрази и на други политики. Ако Макрон едвам измъкне успеха в неделя е евентуално неговият втори мандат да бъде доста по-предпазлив. Той ще би трябвало да мисли за парламентарните избори през лятото, а в първия си мандат, когато имаше голяма поддръжка, към този момент трябваше да се отхвърля от промени като тази, обвързвана с пенсионната система. Да, при нови пет години на власт няма да му се постанова отново да се бори за гласове, само че недоволството на французите може да постави кол в напъните на Брюксел за разширителния развой на Европейски Съюз към Западните Балкани, войната в Украйна и по-амбициозните дейности към зеления преход.

Може би поради всичко това, редица европейски водачи, деятели и културни дейци от целия континент приканиха французите да поддържат Макрон в борбата на балотажа.
Хладилникът и свободата в мозъците на словенците
Увеличаващата се цена за живота е и водещият претекст, с който словенците ще отидат до урните. Това беше и главната част от акцията преди изборите. За континента е значимо и в каква посока може да поеме страна след тях. Според изследванията дясноцентристката партия на Янша SDS е съвсем изравнена с природозащитническото „ Движение на свободата “, отпред с Роберт Голоб . Кой ще поеме властта ще зависи от това какъв брой от останалите партии ще преминат бариерата от 4% за попадане в Народното събрание.

В последните години Янша откри положителни връзки с популистките управници в Унгария и Полша. Бившият министър председател на България Бойко Борисов го определяше като „ огромен другар “. В ръководството Янша си построи облика на съвсем тоталитарен водач на вътрешната сцена, а една от най-големите прояви в това отношение се видя в офанзивата му против медиите. Според отчета на неправителствената организация „ Фрийдъм хаус “ стандартите в демократичното ръководство на Словения са ерозирали повече, в сравнение с в която и да е друга страна в Източна Европа или Централна Азия.

Въпреки това, най-малко във връзка с Украйна, Янша е по-близо до Полша, в сравнение с до Унгария, и поддържа тежките наказания, до момента в който в това време сподели сериозна поддръжка за Киев. Той беше един от първите европейски водачи, които след началото на войната.

Победата за опозицията в Словения няма да сътвори проблеми във връзка с войната, само че Любляна сигурно ще стане „ по-тиха “ на този фронт. От друга страна, във връзка с върховенството на правото да вземем за пример, от ден на ден ще бъде изоставян разказът на Будапеща, а обстановката ще се обърне в посока на по-силно прикрепяне към Брюксел.

На фона на войната в Украйна може да наподобява съвсем незабележимо, само че бъдещето на европейските политики в доста връзки може да се очертае от гласоподавателите в две страни от две далечни точки в Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР