Булгаргаз ще се споразумее с ТЕЦ Варна (с мажоритарен собственик

...
Булгаргаз ще се споразумее с ТЕЦ Варна (с мажоритарен собственик
Коментари Харесай

Държавата ще се споразумее с ТЕЦ-а на Доган за дълговете му

" Булгаргаз " ще се споразумее с Топлоелектрическа централа " Варна " (с мажоритарен притежател Ахмед Доган) за неплатените задължения на централата в размер на 40 млн. лева

Това е изискването, с цел да може енергийното сдружение на Доган да стартира още веднъж работа.

Министърът на енергетиката Росен Христов разгласи в неделя пред bTV, че следва Топлоелектрическа централа " Варна " да изплати всички задължения, плюс лихвата за разсрочено заплащане.

Срещу централата се води дело още от април 2022 година поради неплатени доставки на газ в първото тримесечие на годината.

Тогава Топлоелектрическа централа " Варна " е поискала от предходното управление на " Булгаргаз " разсроченото погасяване на дълга, само че графикът не е признат от държавното сдружение - предходното управление на държавния снабдител желае заплащане вкупом.

До 2021 година централата на Доган работеше единствено за така наречен " леден запас ", като беше получила над 50 млн. лева за две години за готовността си да се включва в електропреносната мрежа при пораждане на недостиг. С повишаването на главната ѝ суровина - природния газ - централата се оказа в неспособност да заплаща отговорностите към доставчика си.

Топлоелектрическа централа " Варна " е бизнесът, който Ахмед Доган закупи години след формалното си отдръпване от политиката.

В края на 2017 Топлоелектрическа централа „ Варна “ беше продадена от държавната чешка компания ЧЕЗ на сдружението „ Сигда “ за 48,5 млн. евро. Компанията-купувач беше благосъстоятелност на децата на някогашния транспортен министър в кабинета „ Орешарски “ Данаил Папазов – Станислав и Ивелина Папазови. Дружеството нямаше никакъв предходен опит в енергетиката.

По-късно Ахмед Доган пое надзор над компанията, като съгласно Търговския указател той има 70% от „ Сигда “. Подозрително ниската цена на договорката накара Антикорупционният фонд и чешкият народен представител Лукаш Вагенкнехт да сезират прокуратурата, която още не е дала пояснения дали има данни за незаконна активност.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР