Броени дни отминаха от парламентарните избори в Израел и журналистите

...
Броени дни отминаха от парламентарните избори в Израел и журналистите
Коментари Харесай

Проф. Шиндлър: Нетаняху има репутация, че владее черната магия за съставяне на коалиции

Броени дни отминаха от парламентарните избори в Израел и публицистите и анализаторите към този момент заговориха за нови, пети по ред от 2019 година. От две години страната е разграничена на два политически лагера. И след те остават в мъртва хватка.

Разнобоят е не за помиряването с палестинците, не за иранската опасност, нито даже за възобновяване от пандемията. Разнобоят е " за или срещу " един политик, към този момент сътворил история през 15-те си години ръководство на страната - Бенямин Нетаняху.

За да се задържи на власт, той реализира доста -, само че незадоволително. Този път може да му се наложи да вкара в ръководството екстремистката десница - обединението " Религиозен ционизъм ", която е един от дребното безспорни спечелили на тези избори.

Анализ и коментар направи пред БНР професор Колин Шиндлър - учител от Школата за ориенталски и африкански проучвания (SOAS) на Лондонския университет, създател на голям брой книги за еврейската страна, в това число изданията на Кембриджкия университет " История на Модерен Израел " и " Възходът на израелската десница ".

Професор Шиндлър, забавно би било да се направи съпоставяне сред скорошните избори в Европа и вота в Израел - в Германия в две федерални провинции гласоподавателите наказаха ръководещите, които не се оправят добре с имунизацията, а в Нидерландия заложиха на сигурното в лицето на дългогодишния си министър председател. Как повлия на израелските гласоподаватели фактът, че при ръководството на Нетаняху страната им е първа в света по имунизиране. Половината от цялото население към този момент е изцяло ваксинирано против Covid-19.

" Предизборните анкети може би са единственият метод да се наблюдава този резултат. В един нескончаем интервал тези анкети предвиждаха за " Ликуд ", партията на Нетаняху, сред 28 и 31 депутатски места. В последна сметка " Ликуд " завоюва 30 места. Възможно е ефикасната имунизационна акция да е дала едно-две места допълнително на Нетаняху, само че, в случай че питате дали е съдействала значително за триумфа му, отговорът е по-скоро не.

Изненадаха ли Ви с нещо тези избори - четвърти в границите на две години?

" Единственият въпрос е дали Нетаняху и съдружниците му ще реализиран болшинство, т.е. дали ще съберат 61 депутатски гласа в 120-местния Кнесет. Засега отговорът е негативен. Лагерът на Нетаняху разполага с 52-ма депутати, съперниците му - с 57. Остават 11 депутати, които не са ангажирани с никой от двата блока. Ако те решат да поддържат Нетаняху, той към този момент ще има 63 гласа в Народното събрание ".

Кой има по-големи шансове да образува устойчиво държавно управление?

" Единайсетте неангажирани депутати принадлежат на две партии. Едната е крайнодясната " Ямина " със 7 мандата. Нейният водач Нафтали Бенет постоянно е бил " на нож " с Нетаняху. Другите 4-ма неангажирани депутати са от ислямистката партия " Раам " на Мансур Абас.

Предполагам, че и Бенет, и Абас са изкушени от властта. Проблемът е, че Абас няма да сътрудничи с обединението " Религиозен ционизъм ", нито ционистите желаят да си сътрудничат с него. Дори в случай че " Ямина " се причисли към Нетаняху, той ще има едвам 59 мандата - с два по-малко от нужното за болшинство.

От своя страна, на съперниците на Нетаняху не доближават единствено 4 депутатски места за болшинство. Засега те са в по-добра позиция.

На този стадий напрежението е най-много върху Нетаняху. Предстои и обновяване на делото за корупция, по което е обвинен. Но нещата могат доста елементарно да се трансформират за броени дни. Нетаняху има репутацията, че владее до съвършенство черната магия, с която се сформират обединения, изхвърлят се досегашни съдружници и се култивират други ".

Израелските араби сформират към една пета от популацията на Израел. Мислите ли, че след тези избори те най-накрая ще добият глас в ръководството на страната - в лицето на Мансур Абас?

" Не, в действителност арабският избор се сви. При предходните избори партията на Мансур - " Раам ", бе част от Обединената арабска листа. Тази Листа доближи до 15 депутатски места, преди " Раам " да се отдели. На изборите тази седмица двете арабски обединения завоюваха общо единствено 10 места ".

Но може да се окаже, че точно от Мансур Абас ще зависи бъдещото ръководство.

" Да, по този начин е, само че от обединението " Религиозен ционизъм " предизвестиха, че няма да поддържат Нетаняху, в случай че " Раам " влезе в ръководството. А и " Раам " надали ще желае да ръководи дружно с почитатели на Меир Кахане ".

" Религиозен ционизъм " завоюва 6 депутатски места. Може ли да си извадим извода, че десният екстремизъм в Израел е в напредък?

" Да, сигурно. Тази наклонност се следи от много време. Крайната десница в Израел се появи, когато част от почитателите на Менахем Бегин в " Ликуд " се опълчиха на мирния контракт с Египет от 1979 година. През последните 40 години тя пораства с всеки последващи избори. Днес даже някои от противния на Нетаняху лагер също могат да бъдат считани за част от крайната десница. Още една наклонност през днешния ден е, че доста от ултраордоксалните евреи са дали своят вот за партията " Еврейска мощ " на Итамар Бен-Гвир, която е част от обединението " Религиозен ционизъм ".

Колко рискови са днешните екстремисти, спрямо придвижването на Меир Кахане през 80-те години на предишния век?

" Основната разлика е, че в този момент са на път да влязат в държавното управление. По-рано те бяха просто една маргинализирана група, само че един от почитателите на Кахане бе Барух Голдщейн, който мазета 29 палестинци в Хеброн през 1994 година. Сега това, което стартира от един човек - Кахане, който пристигна в Израел от Съединените щати при започване на 70-те години, е на път да стане част от властта в Израел. Това тревожи доста еврейски организации в Америка.

Възможно е Бен Гвир, водачът на " Еврейска мощ ", да стане народен представител и даже част от държавното управление. Това може да докара до разширение на пропастта сред израелското държавно управление и евреите от диаспората, които гледат на Кахане и следовниците му като на парии ".

Палестинският министър председател Мохамад Штайе, съобщи пред Ройтерс, че вотът на израелците тази седмица не вдъхва очаквания за мир и завършек на окупацията на Западния бряг на Йордан. Правилна ли е тази констатация?

" Трябва да се означи, че палестинският въпрос и различията на израелските с палестинските управляващи надали бяха от някакво значение на тези избори в Израел. Този въпрос просто бе подценен около събитията от предходната година, когато бяха открити дипломатически връзки на Израел с Обединените арабски емирства, Бахрейн, Мароко.

Палестинската автономност, също както Израел, е в развой на промяна на поколенията политици. Махмуд Абас от дълго време трансферира 80-те и в даден миг ще се откаже от президентския пост. Сходна е обстановката с Нетаняху, който е на 71. И двамата наближават заника на политическите си кариери. Така че въпросът за спокойно съглашение сред израелци и палестинци ще се взема решение не през днешния ден, а в бъдеще ".

В Израел има разделяне освен сред евреи и араби, само че и измежду самите евреи. Това ли демонстрираха парламентарните избори от последните две години? Ако такава наклонност в действителност има, ще се задълбочи ли?

" В предишното изборите изправяха левица против десница, либерали против консерватори. Днес разделянето е във връзка с Нетаняху - дали си срещу него или за него. Дали да приемеш за министър председател някой с висящи обвинявания или не.

Питате ме дали израелското общество е разграничено. Да, Израел е разграничен. Но е разграничен не толкоз във връзка с политиките, колкото върху това по какъв начин властимащите би трябвало да се държат. Въпросът през днешния ден е моралът на политиците, какъв образец дават на по-младите ".
Интервюто на Добрин Йотов с професор Колин Шиндлър в предаването " Събота 150 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР