Британският премиер Тереза Мей е на път да избегне второ

...
Британският премиер Тереза Мей е на път да избегне второ
Коментари Харесай

Тереза Мей е на път да избегне второ поражение при гласуване в парламента

Британският министър председател Тереза Мей е на път да избегне второ проваляне при гласоподаване в Народното събрание, откакто реализира компромис с консерваторите бунтовници за гласоподаване на импортираната от държавното управление корекция в проектозакона за излизане от Европейски Съюз, фиксираща прецизен час и дата за Брекзит.

След като в сряда опозицията и 11 депутати от Консервативната партия утвърдиха поправката, даваща право на Народното събрание да гласоподава заключителната договорка по Брекзит и нанесоха първо проваляне в Камарата на общините на премиера, Тереза Мей бе изправена пред действителната опасност от второ проваляне в опита й да фиксира прецизен час и дата за излизане от Европейски Съюз. Сега бунтовниците в нейната Консервативна партия се съгласиха да поддържат предлагането на премиера, само че с известни ремонти в текста.

Датата на овакантяване – 23.00 часа на 29 март 2019 година – остава непроменена, само че депутатите получават право да трансформират дефиницията „ точна дата “ на по-късен стадий, което би разрешило на Англия да изиска от Европейски Съюз удължение на договарянията, според член 50 от Лисабонския контракт, в случай че това се наложи.

Доминик Грийв, който бе отпред на протеста на групата консерватори при гласуването в сряда, съобщи, че е удовлетворен от това развиване на нещата. Опозицията евентуално още веднъж ще гласоподава срещу предлагането на премиера, само че в случай, че бунтовниците този път не я поддържат, министър председателят би трябвало да успее да го прокара в Камарата на общините в понеделник. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР