Британските туристи в Гърция са сигурни, че все някак ще

...
Британските туристи в Гърция са сигурни, че все някак ще
Коментари Харесай

"Догодина ще е още по-зле": Гърция след фалита на "Томас Кук"

Британските туристи в Гърция са сигурни, че все някак ще се върнат вкъщи. За гърците, които се устоят от туризма, след банкрута на " Томас Кук " става още по-несигурно. Ударът е солиден, а следващата година може да е още по-зле, споделя " Дойче веле ".

Сряда следобяд на второто по величина летище в Гърция - Ираклион. Обикновено тук ще видите големи опашки пред гишетата и голям брой хора, които чакат за регистрация и за инспекция. Сравнително умерено е. Нещо ново във фоайетата за регистрация са цивилните чиновници с жълти жилетки - те са особено изпратени от английското държавно управление в помощ на пасажерите, които би трябвало да летят за Англия. Служители на летището също им оказват помощ.

Британска безчувственост

Хората, чакащи на опашките, наподобяват изумително спокойни и на въпроса по какъв начин одобряват известието за банкрута на туроператора " Томас Кук " реагират с английска безчувственост. " Каква изгода да се тревожим, това няма да ни помогне. Все някак ще се приберем вкъщи, сигурни сме ", споделя една дама от Бърмингам. Тя и нейните спътници непрестанно ревизират на смарт телефоните си дали имат връзка с интернет, тъй като в такава обстановка е доста значимо да си в течение на нещата.

Пред екип на Дъждовни води две английски дами, заклещени на летището в Ираклион, споделят възторга си от това, че немското държавно управление отпуска на " Кондор " - дъщерната компания на " Томас Кук " в Германия - мостов заем в размер на 375 милиона евро. Същевременно се оплакват, че английското държавно управление не е направило същото за банкрутиралия туроператор. Британският министър председател Борис Джонсън е декларирал, че неговото държавно управление няма да измъква " Томас Кук " от трудностите; това щяло да съставлява съгласно него " честен риск ", тъй като в бъдеще и други компании щели да чакат сходна помощ. Двете дами, които споделят с екипа на Дъждовни води всичко това, акцентират, че не са привърженички на Брекзит. Според тях таман Брекзит е най-същественият фактор за банкрута на " Томас Кук ".

Надежди за следващата година?

На остров Крит най-много хотелите понасят компликациите, произлизащи от банкрута на " Томас Кук ". Според оценка на Никос Халкиадакис, който е ръководител на Сдружението на хотелиерите на остров Крит, в идващите дни 26 хотела на остров Крит и 48 хотела в Гърция ще бъдат закрити. Всички до един са първокласни хотели, обслужващи основно клиенти на " Томас Кук ". " Това е страховит удар също като финансовата рецесия преди години ", показва той.

Надеждата, че злополуката може да се предотврати, не се е оправдала. От 15 юни насам английският туроператор не заплаща за нито един от хотелите, в които по контракт настанява свои клиенти. Дори хотелите въпреки всичко да съумеят да запълнят незаетите стаи, като ги дават за продажба на различен туроператор, загубите въпреки всичко ще са големи.

54-годишният Халкиадакис държи пет хотела в курортното населено място Сталида, ситуирано на северното крайбрежие на остров Крит, на към 25 км от Ираклион. " Последиците за моята компания ще са обилни, тъй като " Томас Кук " ми дължи близо 650 000 евро. Боя се, че в никакъв случай няма да видя тези пари ", споделя той.

Надеждата на хотелиерите в този момент е в гръцкото държавно управление. За да им помогне в създалата се спешна обстановка, то би могло да ги разтовари от някои налози и обществени услуги и по този метод да избави работни места.

Щастие в нещастието: сезонът завършва

Недалеч от хотела на Халкиадакис е плажът. На пръв взор тук всичко е както преди, хората се радват на почивката си. В дребното си магазинче Стефанос предлага излети с корабче и предложения за параглайдинг. Оборотът към този момент не е потърпевш: " За благополучие сезонът завършва, облагата ми не е неприятна. Догодина може да е по-зле, в случай че няма доста туристи. " Кризата ще се усети другаде по-скоро. " Ако би трябвало хотелите да се закрият, цялата инфраструктура ще пострада. Производителите на хранителни артикули, фермите, пералните и службите по чистотата - на всички места ще се наложи да се редуцират служащи ", акцентира Халкиадакис.

Поразходи ли се в Сталида, човек незабавно вижда, че дребното курортно населено място се устоя от туризма. Баровете и заведенията за хранене по крайбрежната алея чакат клиенти. Те обслужват основно немски и английски курортисти. Например Rober`s Return Pub - английският пъб, чиито съдържатели са Костас и жена му. " Британските туристи очевидно оредяват. Догодина май ще би трябвало да помисля за нещо друго ", споделя замислено Костас.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР