СДВР: Новото движение и паркиране в центъра на София не

...
СДВР: Новото движение и паркиране в центъра на София не
Коментари Харесай

СДВР: Новото движение и паркиране в центъра на София не е узаконено и съгласувано с нас


Столична дирекция на вътрешните работи: Новото придвижване и паркиране в центъра на София не е узаконено и в съгласие с нас.

Столичната община не е внесла за координиране в отдел „ Пътна полиция “ на Столична дирекция на вътрешните работи плана със съответните скици и чертежи, върху които са нанесени маркировката, знаковото стопанство и спомагателните уреди на пътното платно.

 

Това оповестява дирекцията откакто през седмицата се организираха няколко митинга на поданици в региона на булевардите „ Витоша “, „ Патриарх Евтимий “ и „ Фритьоф Нансен “, където има нова организация за паркиране и придвижване.

 

От Столична дирекция на вътрешните работи прецизират, че това координиране е условие, залегнало в нормативен акт на Министерството на районното развиване и благоустройството – Наредба № РД-02-20-2 от 24.10.2022 година за образуване на придвижването по пътищата, отворени за публично прилагане.

 

„ Едва откакто приключи съгласувателната процедура се узаконява плана за организация на придвижването “, се показва в известие на Столична дирекция на вътрешните работи до медиите.

 

Вече втора седмица недоволството от новата организация на придвижването в центъра на София не стихва.  Според Европейския център за транспортни политики, има редица нарушавания в плана, а съдът към този момент е образувал дело. Ако то бъде извоювано, всичко ще би трябвало да бъде върнато в първичния му тип.

„ Нашето мнение и нашето изказване е,

че  тези хора от общината са нарушили два закона – Закона за придвижване по пътищата и Закона за устройство на територията.

Тези хора очевидно нямат задоволително подготвеност,

очевидно не схващат по какъв метод се случва съгласуването на тези планове “,

сподели Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Според Русинова, планът е изпълнен некачествено, а употребяваните материали не дават отговор на нормите.

Кметът на София Васил Терзиев отбрани плана, а от Столичната община обявиха,

че всичко е законно:

„ Ние няма да упорстваме, в случай че забележим, че нещо не работи, изработен е плана с разбиране, че има целенасоченост. Каквото съдът постанови – се съобразяваш. “

Вътрешният министърът Калин Стоянов също не утвърди новата организация на придвижване и изрази терзание, че ще се образуват тапи:

„ Аз персонално съм на мнение, че София би следвало да обезпечи преди всичко,
както подземни, по този начин и надземни паркинги, за всички тези коли,
които са в централна градска част и чак тогава да мислим по тази причина, което се прави с тези алеи сега. “
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР