От недостиг на кадри за летния сезон за поредна година

...
От недостиг на кадри за летния сезон за поредна година
Коментари Харесай

Васил Велев: Между образованието и работодателите няма достатъчно добра връзка

От дефицит на фрагменти за летния сезон за поредна година се оплакват от туристическия отрасъл. Хотели и заведения не могат да открият служащи за всички позиции - от чистачи до админи и рецепционисти.

„ Мога да кажа, че туристическият отрасъл е подготвен за сезона, само че е мощно обезпокоен от неналичието на работна ръка сега, което е най-големият проблем ", разяснява в предаването „ Тази неделя " ръководителят на Българската асоциация за туризъм Ивелин Кичуков.

По думите му сходен проблем има освен в България, само че и в множеството европейски страни. И той се задълбочава.

„ Ако предходната година имахме незаети 40 000-50 000 работни места, тази година може да приказваме за повече от 80 000 свободни работни места в туристическия отрасъл у нас ", разгласи Кичуков.

Според него само страната може да помогне за превъзмогването на тази рецесия посредством промени в законодателството. Той признава, че първите стъпки са направени - за първи път от 15 година е облекчено издаването на работни визи.

„ Ние нямаме квалифицирани фрагменти. Университетите ни нямат директна връзка с бизнеса и бранш „ Туризъм ", учебните заведения - също. В прилежаща Гърция тези учебни заведения и университети са свързани с бизнеса, а при нас връзката е единствено на хартия, най-малко към този миг ", разяснява още представителят на туристическия отрасъл.

Темата разясниха и ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и президентът на КТ „ Подкрепа " Димитър Манолов.

„ Между образованието и работодателите няма задоволително добра връзка. Това важи както за план-приема в междинните професионални учебни заведения, по този начин и за висшето обучение. Пазарът има потребност от инженерно-технически фрагменти, а университетите бълват експерти в филантропичните и икономическите науки, от които имаме остатък, или по-малък дефицит ", удостовери и Васил Велев.

Той подсети, че сега на пазара на труда най-вече се търсят машинни оператори, техници, заварчици, строителни служащи.

„ Проблемът не е единствено с летния сезон, той е доста бездънен и е за дълго. Трябва да се взема решение час по-скоро ", добави представителят на работодателските организации.

Липсата на мотивация и трудови привички е не по-малко значителен проблем, добави Велев.

Президентът на КТ „ Подкрепа " разгласи, че по това отношение нямат разминавания с работодателите.

„ Ние имаме извънредно сериозен проблем с професионалното обучение, което съсипахме. Създадохме учебни заведения, които първо не дават най-хубава подготовка за живота и второ, не дават отговор на действителните потребности на стопанската система и обществото ", съобщи синдикалистът.

В България има доста хора, които не работят и не учат, означи Манолов.

бТВ, „ Тази неделя "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР