Блажен е който семе посади, За да поникне в тия

...
Блажен е който семе посади, За да поникне в тия
Коментари Харесай

Щом тук душа ми жадна ти намери, Духът ти пак в плътта ще се роди ╫ ПРЕОБРАЖЕНИЕ

„ Блажен е който семе посади,
За да поникне в тия горни сфери,
О, сине: златен клас сред звезди!
Щом тук душа ми жадна ти откри,
Духът ти отново в плътта ще се роди... ”

От „ Преображение ”, Емил Попдимитров, 1932 година

 (Св. Преображение Господне, икона от 1403 г, Теофан Грек)

Народът е трансформирал огромния християнски празник Преображение Господне в алегория за положителното и злото, за разрешеното и непозволеното в елементарния работен живот, цялостен с езически суеверия и набожен почит. 

Началото на празника в първите епохи на християнството е обвързвано с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Иисус Христос в небесна популярност пред трима от най-близките му възпитаници. За всички вярващи християни и до през днешния ден Преображение Господне е обвързвано с смяна и с нова вяра. Затова празникът се отбелязва в края на християнската църковна година.

Според традиция от най-дълбока античност женитбите се правели през септември, с цел да се роди дете през юни и невястата да се захване за работа през усилния летен интервал. Според българския национален календар на 6 август настава трайно видоизменение в природата.

Дните понижават, нощите стават по-хладни. Слънцето обръща тил на лятото и лице към зимата, щъркелите се събират на ята, преди да отлетят към топлите земи. В нощта на Преображение Господне, небето се отваря и сбъдва съкровените стремежи на вярващите.

До този ден не се бере грозде и не се вкусва от него. Преди да узрее гроздето, узряват къпините, само че никой не би трябвало да ги пробва, тъй като те са дяволското грозде. С тях дяволът, който все се пробва да излъже хората, прелъстява по-нетърпеливите да опитат от къпините преди гроздето и да се причислят към него.

 (Джованни Беллини, Преображение Господне, 1487)

Поучение за Преображение Господне | Свети Климент ОХРИДСКИ 

Учениците видяха неговата божествена популярност и паднаха ничком, не можейки да гледат блясъка на лицето му. И чу се глас от небето, който споделяше: „ Този е моят наследник, него слушайте! “

Като чухме, братя, и ние този глас, да не се леним, само че да пазим заповедите му. И рече Господ: „ Това ви повелявам – да се обичате един други, както аз ви обикнах и поради вас се въплътих. Бях гладен, жаден и гол, жадувайки вашето избавление. Заради вашата храна ще ви наситя с небесно ядене. И заради скромната дреха, която дадохте на бедния, ще ви облека в нетленна одежда. “

Като чухте, братя, това, не оттегляйте сърцето си от бедните, тъй като не тям даваме, а на самия наш Христос Бог. А чакайки от него благосклонност, да се погрижим за смирение. Защото не знаем по кое време ще пристигна смъртният час и в случай че ни откри в завист, без смирение, то по какъв начин ще бъдем осветени. Тогава не ще можем нито да се каем, нито да помогнем на бедните, нито пък да пазим заповедите. Затова да се погрижим да придобием преди смъртния час чест и популярност, та и на нас да рече бог: „ Добрий и верний ми рабе, в дребното бе правилен, над доста ще те слага. Участвай в насладата на Господа своего. “ В Христа Господа наш, комуто е славата.

* От Поучение за Преображение Господне

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР