Благодатният огън кацна в София. Българската църковно-държавна делегация беше водена

...
Благодатният огън кацна в София. Българската църковно-държавна делегация беше водена
Коментари Харесай

Ето как благодатният огън кацна в София

Благодатният огън кацна в София.

Българската църковно-държавна делегация беше водена от Старозагорския митрополит Киприан.

Тя е участвала на богослужението в храма " Възкресение Христово " в Йерусалим.

Благодатният огън ще бъде разнесен до всички храмове в България.

Благодатният огън пренасяме от Йерусалим в специфични, огнеупорни фенери, които са много скъпи, като един фенер коства 1000 лв., изясни по-рано шефът на Дирекцията по вероизповеданията при Министерски съвет. По принцип носим по четири фенера, а в този момент ще вземем пет фенера, тъй като с нас ще е и македонският свещеник Яков, разясни той.
 Благодатният огън дойде у нас
Благодатният огън дойде у нас

Той бе донесен от митрополит Киприан

Той посочи, че три от фенерите с Благодатния огън ще бъдат предадени на основния секретар на Светия синод на Българската православна черква, а самият Емил Велинов и македонският свещеник ще продължат с " Фалкона " за Скопие, където да пренесат Благодатния огън с два фенера и в Северна Македония. През предходната година духовници от Македонската черква бяха пристигнали на летище " София " да вземат от Благодатния огън, само че трябваше доста да бързат, с цел да го занесат за вечерното свещенодействие, напомни Велинов.

Благодатен или още Свещен е огънят, който се възпламенява свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма " Възкресение Христово ", издигнат тъкмо върху Божия гроб в Йерусалим. Православните християни настояват, че това запалване става по извънреден метод. Този огън в първите минути след запалването има неповторимото свойство да не излъчва топлота и да не изгаря. Според традицията на православието Свещеният или Благодатният огън е знамение, което се случва всяка година в деня преди Великден . Синя светлина се появява в гробницата на Исус Христос нормално от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се счита, че е било положено тялото на Исус за заравяне, напомня БНР.
 Благодатният огън слезе в църквата
Благодатният огън слезе в църквата " Възкресение Христово " в Йерусалим

Според православните християни това запалване на Свещения огън става по извънреден метод

Първите сведения за запалването на свещите и на кандилата в църквата на Божи гроб са от четвърти век. Тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода. В нощта на литургията ненадейно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Оттогава чудото се случва всяка година.

Когато Йерусалим прекосявал " през ръцете " на кръстоносци, евреи, православни, византийци, османци, църквата била разрушавана, поругавана, отначало достроявана, само че Благодатният огън бил все там на Великден.

Има сведение, че Огънят не слязъл един-единствен път в самата черква, а към нея. Арменският патриарх през 1579 година подкупил султан Мурад, с цел да получи неговата черква единствена правото да служи Пасха в Божи гроб. Всички вярващи излезли отвън затворената черква . Но колкото и да се молел патриархът, огънят по този начин и не слизал. Вместо това като гръмотевица се запалил отвън храма, блеснал в една от колоните, където се молел православният патриарх и всички вярващи към този момент могли да получат парченце от него.
 Бойко Борисов: Християнството ни е запазило
Бойко Борисов: Християнството ни е запазило

Нека посрещнем Великден живи и здрави, и с вярата, че сме способни на още доста положителни каузи

В Русе, Варна, Велико Търново и Силистра Благодатният огън ще дойде през Румъния. Около 20 часа се чака кортежът с румънски свещеници да бъде в Гюргево, а по-късно русенски свещеници ще го пренесат през Дунав мост.

Свещеници от епархиите във Варна, Велико Търново и Силистра ще дойдат довечера във Русе, с цел да получат пламък от огъня:

" Да се надяваме, че както и до момента самолетът, с който румънската делегация носи плодородния огън ще дойде в точния момент, с цел да може на всички места да се получи това благословение за празника ", това сподели русенският митрополит Наум и изясни, че макар дефицита на свещеници в епархията във всички 260 храма ще има празнични служби съгласно авансово основания график.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР