Направена е проверка на 1 066 строителни фирми, като установените

...
Направена е проверка на 1 066 строителни фирми, като установените
Коментари Харесай

Инспекцията по труда е установила над 5 000 нарушения в строителни фирми в София

Направена е инспекция на 1 066 строителни компании, като откритите нарушавания са 5063. Това оповестяват от пресцентъра на Изпълнителна организация " Главна ревизия по труда " (ГИТ).

В рамките на проведената в София през месец април инспекционна акция в бранш " Строителство " са тествани 1 031 строителни обекта.

Нарушенията, свързани със здравословните и безвредни условия на труд са 3811 , а тези, отнасящи се до реализирането на трудовите правни отношения, са 1224. При инспекциите са открити 184 служащи, полагащи труд без писмен трудов контракт . Инспекторите по труда са приложили мярката прекъсване на обекти, машини и уреди 141 пъти, която се употребява за предварителна защита на тежки трудови злополуки.
 1.7 млн. лева забавени заплати са изплатени от началото на 2024 година след инспекции на ГИТ
1.7 млн. лева забавени заплати са изплатени от началото на 2024 година след инспекции на ГИТ

Инспекцията по труда е спряла обекти 118 пъти поради рискови условия на работа

Отстранени по време на акцията са 24 служащи, а 30 служащи са санкционирани, тъй като работещите не са спазвали разпоредбите за безвредна работа, в това число не са употребявали предоставените им персонални защитни средства.

Съставени са 438 акта за определяне на административни нарушавания на работодатели, позволили нарушавания на трудовото законодателство.

От ГИТ акцентират, че строителството е разпознато като един от най-рисковите браншове както във връзка с сигурността и здравето при работа, по този начин и за използване на другите форми на недеклариран труд, в това число и работата без трудов контракт. Планира се и специфична мярка в годишния проект за активността на Агенцията.

Инспекцията по труда е дала данни и за осъществените инспекции през 2023 година, като те са 6583. Установени са 33 441 нарушавания, от които 10 625 са свързани с трудовите правни отношения. Случаите на работа без трудов контракт са 972, което е повече от 1/3 от всички открити 3495 броя . Нарушенията по обезпечаването на здравословни и безвредни условия на труд са 22 710 бр., от които 15 584 бр. са свързани с цялостната организация на активността по обезпечаването на здравословни и безвредни условия на труд, а 4671 са по сигурността на работното съоръжение и технологии.
 243 трудови злополуки проверява Инспекцията по труда за половин година
243 трудови злополуки проверява Инспекцията по труда за половин година

Спрени са 283 необезопасени обекта, площадки, машини и уреди

През м.г. са спрени 315 машини, уреди и работни места на обекти от бранш " Строителство " при общо 466 тествани. Установени са и 68 чужденци, работещи на строителни обекти без позволение или регистрация на заетостта им.

От Агенцията припомнят на работодателите, че законодателят им е вменил цялата отговорност по обезпечаването на здравословните и безвредни условия на труд. Те би трябвало да упражняват ефикасен надзор дали въведените ограничения за сигурност се съблюдават и имат право да отстраняват служащи, в случай че подценяват разпоредбите за сигурност. Работодателят е задължен да предприеме всички ограничения за попречване и понижаване на трудовите злополуки, на общите болести и на професионалните заболявания, като предпочитано обезпечава групови средства за отбрана.

Работниците от своя страна са длъжни да съблюдават разпоредбите за сигурност и да употребяват персонални защитни средства, като от ГИТ споделят, че практиката демонстрира, че в множеството случаи работодателят е обезпечил такива, само че използването им се подценява. Работещите имат право да откажат да извършват работа, която директно заплашва живота и здравето им. Често служащите се съгласяват да я извършат, показва ГИТ, от боязън да не бъдат уволнени, само че по този начин поемат риск за живота си.
 Близо 250 000 са нарушаванията на трудовите права за 2023 година
Близо 250 000 са нарушаванията на трудовите права за 2023 година

17 038 сигнали за нарушавания на труда са постъпили в структурите на КНСБ през миналата година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР