Бившият шеф на Националната агенция за приходите Мария Мургина осъди

...
Бившият шеф на Националната агенция за приходите Мария Мургина осъди
Коментари Харесай

Бившият шеф на НАП Мария Мургина осъди прокуратурата за 30 000 лв. |

Бившият началник на Националната организация за приходите Мария Мургина осъди прокуратурата за 30 000 лева за породени морални вреди от траялото 7 година дело против нея. По него тя бе оправдана дефинитивно в края на 2016 година , заяви " Лекс ".

Обезщетението е присъдено от Софийския градски съд. Първоначално Мургина е предявила иск за 200 000 лева за неимуществени вреди от противозаконните обвинявания, предизвикали ѝ трайни здравословни проблеми, стрес, боязън от наказание, оскърбление, уронване на престижа ѝ и неспособност да работи дълго по специалността си.

Софийски градски съд отбелязва, че против нея са били повдигнати 4 обвинявания – две за закононарушения по работа, едно за насила и едно за доказана лъжа в декларация пред Сметната палата. Освен това през 2011 година градският съд я осъди на 4 година затвор, откакто я призна за отговорна по едното обвиняване в закононарушение по работа и за насила. Прокуратурата още тогава се отхвърли от останалите обвинявания.

След това обаче минаха 6 година, в които апелативният съд я оправдаваше изцяло на втора инстанция, а, с която Мургина беше оправдана за насила и връщаше делото за ново разглеждане.

Обвинението за насила бе за това, че Мургина е притискала някогашната шефка на НАП-Силистра Милена Цолчовска да напусне поста си, с цел да не я уволни дисциплинарно. По време на правосъдните съвещания стана ясно, че съгласно прокуратурата причина за натиска били проверки на компании на някогашния народен представител от Движение за права и свободи Гюнай Сефер, с които Мургина не била съгласна. Цолчовска твърдеше, че натискът върху нея и обтегнатите връзки със заместника ѝ в НАП-Силистра били таман поради проверки на компании на Сефер.

Два състава на Върховен касационен съд намираха за несъмнено, че Мургина е заплашвала словесно Цолчовска и заявяваха, че неразбираемо за какво апелативният съд не е отчел това.

При третото разглеждане на делото САС още веднъж оправда някогашната шефка на Национална агенция за приходите, като одобри за явно, че обвиняването е единствено декларативно, само че не съдържало нищо за дейности на Мургина. Накрая Върховен касационен съд реши, че доказателствата са очевидно спорни и не предпоставят сигурен извод, че след срещата сред двете Мургина персонално е заплашвала Цолчовска.

В претекстовете си в този момент Софийски градски съд показва, че Мургина е била упрекната и за закононарушения по работа, свързани с високия пост, който е заемала, и това води до по-тежки от нормалните вреди. Отчетено е и необятното медийно отразяване на делото, което е уронило в допълнение престижа на Мургина.

Решението не е дефинитивно може да се обжалвао пред Софийския апелативен съд.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР