Бившият президент на САЩ Бил Клинтън все още смята за

...
Бившият президент на САЩ Бил Клинтън все още смята за
Коментари Харесай

Бил Клинтън: разширяването на НАТО беше правилно решение

Бившият президент на Съединени американски щати Бил Клинтън към момента счита за вярно решение за разширение на НАТО. Бившият началник на американската администрация сподели това в изявление за списание The Atlantic, като също по този начин посочи, че е показал готовността си да одобри Русия в НАТО.

" Напоследък разширението на НАТО беше подложено на критика в някои среди, че предизвика Русия и в последна сметка постави основите за нашествието на Владимир Путин в Украйна. Решението за разширение беше поредно, към момента имам вяра, че бе вярното ", сподели Клинтън. Той съобщи, че някогашният държавен секретар на Съединени американски щати Мадлен Олбрайт и няколко други американски политици подкрепяха приемането на нови страни в Северноатлантическия алианс.

„ Въпреки това, когато предложих разширение на НАТО, доста уважавани хора бяха на друго мнение “, признава Клинтън. „ Легендарният посланик Джордж Кенън, прочут с предлагането на политиката на въздържане по време на Студената война, настояваше, че с рухването на Берлинската стена и прекратяването на Варшавския контракт НАТО е изживяла себе си. Наблюдателят на The New York Times Том Фридман сподели, че Русия ще се почувства унизена и притисната в ъгъла от разширението на НАТО, а когато се възвърне от икономическата уязвимост от последните години на комунистическо ръководство, ще забележим ужасяващ отговор съветските управляващи. Авторитетният експерт по Русия Майк Манделбаум също смяташе това за неточност, наблягайки, че няма да насърчи разпространяването на демокрацията или капитализма. "

" Разбирах, че възобновяването на спора е допустимо. Но съгласно мен дали това ще се случи, зависи по-малко от НАТО, а повече от това дали Русия ще остане демократична страна и какво тя ще възприема като великолепие през 21-ви век ",отбеляза президент на Съединени американски щати. Клинтън счита, че е „ направил всичко, с цел да помогне на Русия да направи верния избор и да стане велика народна власт на 21 век “. Той разказва ограниченията, които са подхванати за тази цел, и дава следната версия: „ През цялото това време ние оставихме отворена вратата за вероятно бъдещо участие на Русия в НАТО, аз ясно дадох на Елцин да разбере това и по-късно го потвърдих пред неговия правоприемник Владимир Путин “. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР