Бившият премиер Иван Костов издаде нова книга - Политиката отвътре.

...
Бившият премиер Иван Костов издаде нова книга - Политиката отвътре.
Коментари Харесай

Моето политическо завещание”. Иван Костов и книгата, която е писал 20 години

Бившият министър председател Иван Костов издаде нова книга - " Политиката от вътрешната страна ". В нея той споделя свои прекарвания и не икономисва рецензии за политици от прехода, измежду които са Андрей Луканов, Желю Желев, Жан Виденов, Петър Стоянов, Георги Първанов, Симеон Сакскобургготски, Ахмед Доган и Бойко Борисов.

Три години откакто разгласява своите записки " Свидетелства за прехода -1989-1999 година ", министър-председателят на България (1997-2001), някогашен водач на Съюз на демократичните сили, а по-късно и на ДСБ, публично показа новата си книга в понеделник в НДК.

Иван Костов подлага на критика Европейски Съюз, че не се е вслушал в предизвестията за Путин и предвижда, че след края на войната последователите на съветския президент в България ще изчезнат. Бившият министър председател предложи на водачите на " Демократична България " да " покажат цвета си " и да не стоят в сянката на други.

В книгата си Костов изяснява за какво преходът по този начин и не реализира господство на закона и дава образци за верните политически решения, само че и за грешките и неуспехите, поради които България е останала в плен на мафията.

Книгата стартира с думите:

" Работя върху тези текстове 20 г . Не се решавах да ги обявявам по доста аргументи. Политиката е тематика на духа и безпокойството на живота ми. Затова се надявам с тази книга да спася това, което съм научил. Още повече че съгласно убежденията ми то не е мое, а е общо. Научил съм го, служейки на обществото ".

Представянето на " Политиката от вътрешната страна " се трансформира в събитие за последователите на демократичната общественост. Зала 3 беше претъпкана от искащи да видят и чуят Костов, а на две големи опашки хората търпеливо чакаха, с цел да си купят книгата.

„ Още имаме очаквания, само че Иван Костов ще ги попари - няма да се включи отново в политиката, което е тъпо, тъй като не се появи различен като него в ръководството ", сподели пред Свободна Европа 82-годишната Радка Кусева, работила като инженер и академични учител, която в този момент управлява неправителствената организация ”Митрополит Методий Кусев ”.

Методиев сподели, че „ Политиката от вътрешната страна “ е повсеместен метафизичен мироглед върху българската политика от последните 30 години, че това " не е политология, а нещо по-мащабно “.

Методиев прочете посвещението в книгата - на брачната половинка на Костов: " На Елена , която изстрада моето присъединяване в политиката ".

" Често съм чувал едно търсене за непосредственост до политика Иван Костов, " ти го познаваш ", със злоба са ми казвали. Ето - в този момент имате тази опция. Искрено се надявам на триумф на този текст, не за положителното на неговия създател, а за положителното на българската политика ", сподели още Методиев.
 Писателят Захари Карабашлиев беше водещ на събитието, а Веселин Методиев показа книгата на Иван Костов
След това самият Костов приказва за книгата си. Бил е пред алтернативата дали да напише продължение на записките си или да довърши този ръкопис, който събира от 20 години.
Само един Господ знае какъв брой време имам, по-добре да завърша това, което имам.Иван Костов
" Реших, че единствено един Господ знае какъв брой време имам, по-добре да завърша това, което имам, а за другото - в случай че остане време ", сподели 72-годишният някогашен министър председател.

И добави, че в " Политиката от вътрешната страна " споделя какво е видял и схванал, тъй като хората имат вяра на претърпяното.

„ За мен, да го кажа напряко - това е моето политическо наследство. Аз по този начин завършвам тази сметка с политиката. Оставяйки това, което мисля, че би трябвало да оставя, тъй като се надявам да е потребно на колкото се може повече хора “, сподели Костов и още веднъж провокира овации.

Според него българските политици " вещаят, а не дискутират “, липсват действителни диспути, няма водачи.
Защо " не сме унищожили Българска комунистическа партия "
" Много хора са ме упреквали, че " не сме унищожили Българска комунистическа партия ". Убеден съм, че щяхме да отстраняваме всяка опция за необятно единодушие и да затънем във вътрешни спорове. Рискувахме и да допуснем цивилен конфликти и принуждение, тъй като напрежението в обществото бе извънредно високо. Поставените политически цели бяха без рационална опция в тежката зима на 1997 година ".

Цитат от " Политиката от вътрешната страна "

" Ние, които претендираме да сме демократи, би трябвало да произведем водачи. Аз не съм се родил водач. Аз си бях един добър финансист, доста добър, Гога, да знаеш (обърна се към Георги Ганев - б.а.) и щях да изживея един превъзходен живот, в случай че не бях влезнал в политиката, да видя целия свят. Но не зависеше от мен - когато хората изискат да вървят в една посока, те си намират водача, извеждат го, подаряват му своето доверие и той потегля напред ", сподели още Костов.

И прикани гражданското общество " да не се озърта ", а да направи това изпитание - да се огледа и да откри и овласти с доверието си хора, които да го поведат.

" За мен огромният въпрос е по кое време ще се сплотим - демократичната общественост, и най-много нейната авангардна част, и тя да поведе другите, тъй като когато има разделяне цялата ѝ сила угасва вътре в самата нея ", сподели той.
Няма народна власт без пазарна стопанска система
„ Политиците у нас не схващат значимото - че демокрацията и пазарната стопанска система са органично цяло - едното не може да замести другото. Няма народна власт без пазарна стопанска система и назад, без народна власт стопанската система става джунгла, в която господстват монополи и престъпност “.

Цитат от " Политиката от вътрешната страна "

" Аз съм изследвал посткомунистическата общественост, доста добре я познавам, непрестанно съм бил против нея, всичките им стрели са били ориентирани към мен. И знам какъв брой мощно са губещи сега, те губят исторически, комплицирани са, по тази причина са нападателни. Страхливи са, пробват да се връщат в сенките на предишното ", сподели Костов и добави, че те би трябвало да бъдат уверени, че " пътят, по който вървим, е верен ".

Той добави, че „ никой не е нанесъл по-тежък удар на комунистическата партия от държавните управления на Филип Димитров и ОДС ” и изброи отнемането на имущество и активи, основаването на пазарна стопанска система. Бившият министър председател сподели, че в този момент му се ражда концепцията да се сътвори фонд за проучване на прехода, с цел да има учени, които обективно да кажат какво е било.
Желю Желев смъкна Филип Димитров
" Давах си ясно сметка, че президентът Желю Желев атакува и смъкна държавното управление на Филип Димитров отпред на огромна коалиция сред политици, политически партии и номенклатурчици от специфичните служби на комунистическия режим ".

Цитат от " Политиката от вътрешната страна "

32-годишният Мирослав Тодоров от Монтана попита Костов по какъв начин ще стимулира българите в чужбина да гласоподават още веднъж.

" Ако милеят за страната си, ще гласоподават, тъй като гласуването им беше извънредно значимо за лъчение на последния парламент, който не продължи дълго. Нека отидат отново ", сподели Костов.

Преподавателката по политология Румяна Коларова зададе въпроса има ли въобще европеизация в България и по какъв начин я прави оценка той.

" Безспорно има европеизация, тя се просмуква отвред, даже там където я възпират, макар че има българи, които желаят да бъдат евроазиатци. Но аз имам и рецензии към европейската политика. За доста хора тя беше асимилиране на фондовете и разпределение на порциите, за мен това в никакъв случай не е било фантазия. При договарянията аз споделих – не са значими толкоз парите, а правото на Европейски Съюз, човешките права, свободата ", отговори Костов.

И добави още една рецензия - пренебрежението, с което Европейски Съюз се е отнесъл към гласовете, които са се надигали против режима на Путин . Костов сподели, че е горделив, че още през 2013 г е бил един от тези гласове.

" Това е огромна уязвимост на Европейски Съюз, това, което се случи, е великански неточности, които се заплащат със стотици милиарди евро ", сподели той.
 Михаил Неделчев (в средата)
А когато дипломатът Стефан Тафров - кандидат-депутат на Демократична България, попита по какъв начин прави оценка въздействието на режима на Путин в България, Костов отговори:

" Когато доста европейски политици се прегръщаха, целуваха, величаеха Путин, единствено такива екстремисти като мен говорехме за режима му. Тогава въздействието на Путин и путинизма беше извънредно мощно. След войната обаче българското публично мнение стартира да се обръща. Е, даже той да употребява нуклеарно оръжие, няколко души ще кажат - прав беше. Но мисля, че въздействието на Путин към този момент е в крах ".

Костов изрази увереност, че " тази експанзия ще бъде осъдена от целия Запад и когато това стане, никой няма да бъде зад него [Путин] ".
 Ivan Kostov
Накрая Захари Карабашлиев - основен редактор на издателство " Сиела ", попита Костов какво е неговото обръщение към управлението на " Демократична България ", което седеше на първия ред.

" Да покажат цвета си, да се покажат с яркостта на позицията си, не би трябвало да влизат в сянката на който и да било, би трябвало да имат самочувствие ", сподели Костов.

Пред Свободна Европа Христо Иванов сподели: " Ще се съобразим и ще следваме тази посока. Винаги има потребност от повече… ".

Той даде и оценката си за ролята на Иван Костов в политиката:

" Разбира се, става дума за един човек, по който занапред в българската политика всичко ще се мери с неговия растеж. Той задава мащаб и стандарт, с всичко – и със противоречивите, и с безспорните неща. Това е човек, който не може да бъде заобиколен, прескочен, тъй че хубаво е, че имаме и такива фигури ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР