Биотехнологичната компания на Илон Мъск, Neuralink, която имаше амбициозни планове

...
Биотехнологичната компания на Илон Мъск, Neuralink, която имаше амбициозни планове
Коментари Харесай

Neuralink търси партньор за тестване на мозъчни чипове върху хора

Биотехнологичната компания на Илон Мъск, Neuralink, която имаше амбициозни проекти за имплантиране на мозъчни чипове до 2022 година, в този момент търси хирургичен сътрудник, с който дружно да проведат опити върху хора, предава „ Ройтерс “.

Neuralink създава мозъчни импланти от 2016 година Компанията е уверена, че устройствата ще могат да оказват помощ за лекуване на хора в разнообразни положения – от слепота до парализа. Компанията е тествала технологията си върху маймуни и е демонстрирала резултатите неведнъж.

Но преди технологията да бъде необятно публикувана тя би трябвало преди всичко да бъде тествана, а Илон Мъск към момента не е намерил сътрудник, който да извърши имплантирането.

Според репортажа на „ Ройтерс “, Neuralink се обръща кум Borrow Neurological Institute, основан във Финикс, Аризона, неврологичен институт. За компанията това е евентуален сътрудник за използването на технологията, само че диалозите към момента не престават и няма взето решение.

Институтът Barrow е един от пионерите на мозъчните импланти в Съединени американски щати и е оказал помощ за стандартизирането на способи за имплантиране, при които пациентът може да спи, до момента в който се създава имплантът. С история от над 175 хиляди мозъчни импланти, това партньорство ще помогне на Neuralink да развие проектите си.

Въпреки това, имплантите на института съставляват устройства за дълбока мозъчна стимулация, които имат за цел да оказват помощ на пациенти с заболяването на Паркинсон да понижат треперенето. От друга страна, имплантът на Neuralink е интерфейс, който комуникира с компютри, до момента в който е обвързван с мозъка. Нито един от имплантите на Мъск не е получил регулаторно утвърждение, с цел да бъде пуснат на пазара.

Шансовете на Neuralink да откри подобаващ сътрудник за проби върху хора могат да бъдат възпрепятствани, защото компанията сега е разследвана от две федерални организации.

Миналата година Министерството на земеделието в Съединени американски щати стартира следствие на обвиняванията, че компанията е прибързала с опитите си и е предизвикала излишно страдалчество и гибел на маймуните.

Освен това, Министерството на превоза също е разследвало компанията поради работата ѝ с рискови патогени сред 2018 и 2020 година Партньорът на компанията за опити върху животни, Калифорнийският университет в Дейвис, приключи съдействието през 2020 година, без да дава пояснения.

Проблемите на Neuralink стават все по-големи, защото конкурентните компании наподобява напредват добре с създадените от тях технологии. Synchron, компания, която също употребява интерфейс имплант, получи утвърждение от федералните органи в Съединени американски щати през 2021 година и вгради първото си устройство предходната година. Илон Мъск има интерес да влага в тази компания.

Съоснователят на Neuralink, Макс Хадок, от този момент се насочи към друга компания, наречена Science Corp – тя употребява интерфейс устройство, само че не се нуждае от хирургично имплантиране, показва се в репортаж на Gizmodo.

Neuralink води договаряния и с други научни центрове в Съединени американски щати, като в същото време се пробва да убеди Агенцията за надзор на храните и медикаментите да утвърди новото устройство.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР