Китай започна изграждането на космическата интернет мрежа SkyNet с глобално

...
Китай започна изграждането на космическата интернет мрежа SkyNet с глобално
Коментари Харесай

Китай започна изграждането на мрежа от интернет сателити с глобално покритие с интересното име SkyNet

Китай стартира построяването на галактическата интернет мрежа SkyNet с световно покритие. В четвъртък, 9-ти май, от галактическия център в Сичан беше изстрелян пробния спътник Zhihui Tianwang-01 (Smart SkyNet-01). Изстрелването беше осъществено с ракетата притежател Changzheng-3B. Сателитът бе изведен на височина 20 000 км, което е към 40 пъти по-високо от орбитата на спътниците Starlink от SpaceX. Интересно е, че SkyNet може би е първата задгранична сателитна система, която получава публично позволение за работа в Русия.

Основната задача на първия спътник е да тества и валидира информационните технологии – от радиочестотните до галактическите лазерни системи. Те ще дадат опция за прекачване на данни сред спътниците в космоса, което е значимо за постоянните и бързи връзки в международен мащаб. В бъдеще Китай възнамерява да усили броя на спътниците в мрежата SkyNet до 16 или 32, което ще сътвори пълноценна световна мрежа.

Успоредно с създаването на SkyNet Китай работи интензивно по основаването на две други галактически информационни съзвездия – GuoWang и G60 Starlink, всяко от които с по 12 000 спътника. Те ще бъдат ситуирани на ниски околоземни орбити, сходни на тези, на които работи системата Starlink. В бъдеще се планува да се комбинират мрежите на разнообразни орбити, с което ще се сътвори многостепенна интегрирана галактическа информационна система.

Китайската корпорация за аерокосмическа просвета и технологии (CASC) създава спътниците и мрежата SkyNet. Според разработчиците новата мрежа ще може да дава високоскоростен интернет без „ мъртви точки “ на всички места по света. Отбелязва се също по този начин, че след завършването на всички стадии на създаване мрежата SkyNet ще може да предлага персонализирани широколентови интернет услуги на всички консуматори без ограничавания в местоположението.

Важно е да се подчертае, че макар че името SkyNet съответствува с това на китайската система за наземно видеонаблюдение, сред двете системи няма директна връзка. Космическата мрежа SkyNet не е предопределена за осъществяване на функционалности по видеонаблюдение и не носи такова съоръжение на борда си.

SkyNet може би е първата, която ще получи публично позволение за работа в Русия, макар че тази страна възнамерява да разгърне своя лична сателитна мрежа. Средната околоземна орбита, която е на височина от 2 000 до 36 000 км, се употребява най-вече за транспорт на данни. GPS спътниците са на височина към 20 200 км, до момента в който китайските спътници BeiDou са на височина 21 500 км. Сателитите Starlink на SpaceX, най-голямата широколентова мрежа в света, са ситуирани в ниска околоземна орбита и наброяват към 6000, с цел да могат да дават интернет услуги и в най-отдалечените райони на света.

Идеята за разполагане на широколентова мрежа в междинна околоземна орбита е на екип от университета Цинхуа, който през 2018 година подписа съглашение за съдействие с общинското държавно управление на Шанхай. Университетът разгласи това в уеб страницата WeChat. Няколко научни институции, в това число откриватели от CASC, China Electronics Technology Group Corporation и Китайската академия на науките, са взели участие в създаването на профилирания спътник Smart SkyNet-1 01.

Според информация от CASC спътникът е оборудван с многолъчева високоскоростна микровълнова връзка, двупосочна лазерна връзка сред спътниците и платформа за цифрова обработка и препращане на данни.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР