Изминаха близо 15 години откакто Sony произведе последната нова дискета.

...
Изминаха близо 15 години откакто Sony произведе последната нова дискета.
Коментари Харесай

От носталгия до необходимост: Защо дискетите отказват да изчезнат

Изминаха близо 15 години откогато Sony създаде последната нова дискета. Това е дълъг интервал от време по всички стандарти и е изключително дълъг в непрекъснато напредващия софтуерен свят, само че макар че броят на дискетите понижава всяка година, има хора, които към момента държат на тях, без значение дали поради носталгично наслаждение или нужда.

Най-ранните, 8-инчови модели (с потенциал 80 KB) се появяват през 70-те години на предишния век и бяха известни измежду корпоративните консуматори, а 5,25-инчовите (360 KB двустранно) модели са нормалният формат за домашните компютри по това време. Повечето хора обаче свързват с дискетите точно 3,5-инчовата версия (1,44 MB), разпространявана от Apple, която се употребява в Macintosh през 1984 година.

Когато през 2011 година Sony създаде последната нова дискета, множеството допуснаха, че носителят ще отмре като формат за предпазване, като единствено изображението му ще продължи да съществува като икона за опазване в приложения като Word. Въпреки това, както отбелязва BBC, към момента има хора, които отхвърлят да се откажат от дискетите.

// Пожарна охрана ТЕМАТА:

Някога емблематични софтуерни артикули, които в този момент са избледняващ спомен

Един от тези фенове е музикантът Еспен Крафт, който употребява музикални мостри, записани на дискети. Той споделя, че те му оказват помощ в творчеството и разрешават основаването на музика, която звучи по този начин, като че ли в действителност идва от друга ера. Той даже изнася концерти онлайн с дискети.

Том Перски, който ръководи уеб страницата Floppydisk.com споделя, че клиентите, на които продава своите дискети за 1-10 $ са отмерено разпределени сред фенове и запалянковци като Крафт и индустриални консуматори. Перски споделя, че към момента продава „ хиляди “ дискети на авиоиндустрията.

Едва през 2020 година е доказано, че самолетните компании към момента употребяват дискети в някои самолети. Видеозапис на Боинг 747-400 сподели, че в него има 3,5-инчов навигационен зареждащ диск, който би трябвало да се обновява на всеки 28 дни.

Имаше и клюки, че едвам през 2019 година Пентагонът е спрял да употребява компютри IBM Series-1 от 70-те години на предишния век – в комплект с 8-инчови дискети като част от системите си за нуклеарни оръжия.

Последният образец за огромна организация, която към момента употребява дискети пристигна предишния месец, когато стана ясно, че системата за надзор на влаковете в Сан Франциско към момента употребява тази технология. Твърди се, че при първата си апаратура през 1998 година системата е била най-съвременната технология.

В допълнение към разноските и условията за време за прекосяване към нови системи, доста организации към момента се придържат към дискетите, защото тяхната физическа природа прави системите които ги употребяват по-трудни за хакване.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР