Microsoft отново се оказа в центъра на вниманието на антимонополните

...
Microsoft отново се оказа в центъра на вниманието на антимонополните
Коментари Харесай

ЕС обвини Microsoft в монопол върху приложението Teams

Microsoft още веднъж се оказа в центъра на вниманието на антимонополните регулатори на Европейски Съюз. Този път повода беше в опасенията от подкопаване на лоялната конкуренция на софтуерния пазара за видеоконференции. По-специално, става дума за приложението Teams. Европейската комисия през идващите седмици възнамерява публично да повдигне обвинявания.

Регулаторите са загрижени по отношение на доминирането на приложението Microsoft Teams и по какъв начин компанията употребява позицията си, с цел да ограничи различните решения. Според Financial Times, опасенията са породени от консолидираното на Teams в офис-пакета Microsoft 365 и ценовата политика, което дружно затруднява потребителите да избират други услуги.

Комисията упорства за покачване на публични антитръстови обвинявания против Microsoft. В същото време преди този момент бяха извършени договаряния сред компанията и регулаторите — Microsoft направи някои отстъпки и по-специално предложи да отдели Teams от останалите си артикули. Тези ограничения обаче бяха счетени за незадоволителни. Сред главните недоволства е неналичието на съгласуемост и преносимост на данните сред Teams и конкурентните услуги, което прави доста по-трудно за потребителите да сменят платформите за видеоконференции.

Новите антимонополни обвинявания на процедура ще сложат завършек на примирието сред Европейски Съюз и Microsoft, което продължи към 10 години след поредност от нашумели случаи при започване на 2000-та година. По това време компанията беше санкционирана с повече от 560 милиона евро, само че не е имало скорошни огромни разногласия с регулаторите.

Официалните искове се чака да бъдат подадени през идващите седмици. Ако се откри нарушаване на антимонополното законодателство на Европейски Съюз, санкцията за компанията може да доближи до 10% от годишните ѝ доходи. Така казусът със злоупотребата с господстващото състояние още веднъж ще стане настоящ за Microsoft в Европа.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР