Безумната физическа атака на Александър Зверев срещу съдията на стола

...
Безумната физическа атака на Александър Зверев срещу съдията на стола
Коментари Харесай

От Макенроу до Серина и Новак – най-големите избухвания срещу съдии в тениса


Безумната физическа офанзива на Александър Зверев против съдията на стола Алесандро Германи в мач на двойки в Акапулко напълно разумно докара до дисквалифицирането на германецаа от шампионата. Подобни дейности против арбитър са нещо доста рядко срещано в тениса и въпреки всичко не са казус.

Колегите от Tennisnet ни оферират връщане обратно в годините, с цел да си напомним някои от най-големите експлоадирания против съдии в обичания спорт. Повечето от тях приключват само с вербални закани, само че има и случаи, в които се стига до пострадване на арбитър поради невъздържаното държание.

„ Не може да си сериозен! “

Безспорно най-известното експлоадиране против арбитър. Автор е Джон Макенроу, на Уимбълдън през 1981 в мач против сънародника си Том Гъликсън. Макенроу е уверен, че една топка е на линията, съдията е на друго мнение.

Няколко минути Джони Мак не стопира да сипе обиди към рефера на най-традиционния шампионат, където етикетът и възпитанието са по-важни даже от това какъв брой добре изпълняваш сервис и воле.

Когато Конърс просто напусна корта

Джими Конърс също не беше измежду най-спокойните на корта. През 1986-а американецът господства над Иван Лендъл в полуфинал на шампионата в Бока Ратон. Топка на Лендъл е отсъдена за добра, Конърс е уверен, че е в навън. Следва полемика, обиди и последици – първо наказателна точка, след това и цялостен гейм. Всичко това му се вижда прекомерно: Конърс просто взима сака си и напуща корта.

Серина и „ крадецът “ Карлос Рамос

Тук към този момент става дума за експлоадиране във допустимо най-големия мач – край на шампионат от Големия шлем. В разногласието за трофея на US Open 2019 Серина Уилямс показва темперамента си по отношение на съдията Карлос Рамос, който назова „ апаш “ и „ измамник “ след предизвестие за треньорски инструкции от страна на Патрик Муратоглу към нея. „ Никога няма да свириш още веднъж на мой мач, дължиш ми опрощение “, бяха още от думите на 23-кратната шампионка.

Накрая всички предизвестия доведоха до длъжностен гейм в интерес на съперничката ѝ, който направи резултата 5-3 във втория сет, а по-късно Осака постави края на собствен сервис.

Това не беше първи сходен случай за Уилямс в Ню Йорк. През 2009-а по време на полуфинал с Ким Клайстерс тя бе гневна от решение на лайсмена, който получи директна опасност: „ Ще набутам тази топка в проклетото ти гърло. “

Преди Зверев беше Плишкова

Атака по съдийския стол не е нещо ново, въпреки че в този случай нямаше директна опасност за здравето на съдията. В мача си против Мария Сакари в Рим през 2018-а тогавашната №1 Каролина Плишкова беше толкоз ядосана, че при промяната на полетата реши да удря с всички сили съдийския стол и даже съумя да направи дупка в него.

Федерер? Да, Федерер

Роджър Федерер – постоянно безукорен благородник? Не тъкмо. В началото на кариерата си и швейцарецът имаше експлоадирания, счупени ракети и не толкоз образцово държание. Случаят не е обвързван директно със съдията, само че е един от редките, в които той чупи ракета към този момент в ролята си на суперзвезда.

На Мастърса в Маями през 2009-а Маестрото играе полуфинал против Новак Джокович, а след нова неточност от форхенд в третия сет дава воля на възприятията си и чупи зрелищно ракетата си като даже за малко получава освирквания.

Дисквалификацията на Джокович

Най-пресният случай, довел до дисквалификацията на Новак Джокович и доста евентуално до опцията сега той да има 21 трофеи от Големия шлем вместо 20. На US Open 2020 Рафаел Надал и Роджър Федерер ги нямаше, а купата на сърбина изглеждаше съвсем сигурна. Той обаче се оказа най-големият си противник. В осминафинала с Пабло Кареньо Буста Ноле се вбеси след позволен пробив и си изля яда като удари мощно топката в посока към рекламните пана зад себе си. За негово злощастие топката удари тъкмо в гръкляна една от съдийките на линията, която мигновено падна на земята и за миг не можеше да диша от удара.  Джокович очевидно бе в потрес от случилото се, само че многочислените му извинения не го избавиха от дисквалификация.

Да останеш без ракети

Горан Иванишевич постоянно е бил изразителен на корта и не е пестил обиди по посока на съдиите. Направеното в мача му против Лий Хюнг-таик на шампионата в Брайтън през 2000 година можем да определим само като автогол. Ядосан от протичащото се хърватинът стартира да чупи ракета след ракети. До момента, в който не остана нищо за чупене. Мачът не бе завършил, само че Иванишевич към този момент нямаше с какво да играе и единственото можеше да напусне корта.

Ранен арбитър I

За край оставяме случаите на ранени съдии на корта. Първият е от финала на шампионата в Куинс Клъб през 2012-а. Давид Налбандиян играе против Марин Чилич, когато в яростта си след позволен пробив изритва рекламното пано, сложено тъкмо пред съдията на линията. Материалът рикошира в крайници на рефера, от който стартира да тече кръв. Решението е ясно – дисквалификация на аржентинеца и купа за Чилич.

Ранен арбитър II

Тук към този момент приказваме за един в действителност трагичен случай, само че пристигнал в резултат на още една невъздържана реакция, след която съдията трябваше да бъде откаран в болница с кола за спешна помощ.

По време на мача за Купа Дейвис през 2017-а сред Канада и Англия към момента незнайният за множеството почитатели на спорта Денис Шаповалов позволява пробив против Кайл Едмънд и взема решение да даде воля на отрицателните страсти като изстреля топката, която има джоба си. Тя удря право в лицето съдията на стола Арно Габа, който мигновено е откаран в болница, където е открита тежка фрактура на окото.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР