Беше разкрито, че кучетата и хората обработват позите на тялото

...
Беше разкрито, че кучетата и хората обработват позите на тялото
Коментари Харесай

Проучване установи, че кучетата и хората си приличат в разчитането на езика на тялото

Беше разкрито, че кучетата и хората обработват позите на тялото по извънредно сходни способи в мозъка си. Това изобретение хвърля светлина върху метода, по който кучетата и хората се възприемат едни други, схващат се взаимно и са наясно със заобикалящата ги среда.

Изследването е оповестено в Communications Biology и разкрива нови прозрения за ролята на темпоралния лоб в обществената връзка и усещане.

Може би сте осведомени с обстоятелството, че хората и приматите имат специфични мозъчни области в темпоралния лоб, виновни за разпознаването на лица и тела. А може би не знаете, че кучетата също имат темпорален лоб, който е еволюирал без значение от този на приматите.

Скорошни поведенчески проучвания демонстрират, че кучетата, сходно на хората, могат да възприемат изражението на лицето и разнообразни жестове, като сигнали с ръце. Но дали тази поведенческа експертиза се отразява в мозъка на кучето, остава мистерия до момента.

Водещият създател Магдалена Бох и нейната изследователска група, състояща се от Клаус Лам и Лудвиг Хубер, се заеха с неповторимо начинание. Техният екип е един от четирите в света, които организират проучвания с ядрено-магнитен резонанс с домашни кучета.

За да обезпечат комфорта на своите космати участници, те създадоха профилирани протоколи за образование, които последователно срещнаха кучетата със средата на ЯМР. Най-важното е, че кучетата не са били упоени по време на процеса и са били свободни да изоставен ЯМР когато и да е.

Проучването включва 40 индивида и 15 домашни кучета и резултатите са забележителни. За първи път бяха предоставени доказателства, че кучетата, сходно на хората, имат специфична мозъчна област в темпоралния лоб, отдадена на образното разбиране на позите на тялото. Освен това е открито, че други райони в мозъка на кучето са еднообразно задействани що се отнася до възприемането на лица и тела.

Въпреки това, за разлика от хората, активирането на тези райони при кучета се простира оттатък зрителните области на мозъка. Интересното е, че когато кучетата следят лица и тела, разликите в активирането също са маркирани в зоните, виновни за обработката на миризми.

„ Ние, хората, постоянно се фокусираме върху лицето, когато поддържаме връзка. Нашите резултати демонстрират, че лицата са значим източник на информация и за кучетата. Въпреки това, позите на тялото и холистичното усещане играят по-важна роля “, изяснява Магдалена Бох.

Тези открития демонстрират, че до момента в който кучетата обръщат внимание на израженията на лицето, те слагат по-голям акцент върху езика на тялото, когато дешифрират обществените сигнали.

Приликите сред кучета и хора

Изненадващо, специфичните области на мозъка при кучетата бяха еднообразно дейни, когато гледаха изображения на своите стопани или други кучета. Това наблюдаване акцентира дълбоката връзка сред кучетата и хората.

„ Кучетата и хората може да не са тясно свързани, само че те са били близки приятели от хиляди години. Следователно сравняването на кучета и хора ни дава нови прозрения за по този начин наречената конвергентна еволюция на процесите на обществено усещане и обработка на информация “, отбелязва Лудвиг Хубер.

Това значи, че кучетата и хората, макар другите си еволюционни пътища, са развили сходни механизми за схващане и другарство.

Това проучване уголемява разбирането ни за комплицираните взаимоотношения сред хората и кучетата и дава скъпа информация за еволюцията на общественото усещане и при двата типа. Докато продължаваме да разкриваме мистериите на животинското царство, става все по-ясно, че нашите пухкави другари имат доста повече общо с нас, в сравнение с сме предполагали преди.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР