Руската армия реализира втори плацдарм край границата в Харковска област.

...
Руската армия реализира втори плацдарм край границата в Харковска област.
Коментари Харесай

Руската армия осъществи втори пробив край Харков, контролира над 90 кв. км. над Харков

Руската войска осъществя втори плацдарм край границата в Харковска област. Вторият пробив е при селата Плетенивка, Хатишче и Огорцеве, и е на територия от 35 кв.км. Така общо за два дни руснаците са поели надзор над 90 кв. км. над Харков, а други 70 кв.км. са " сива зона "  .

 

В петък (10 май) Русия разшири зоната на деяние в Украйна, нападайки от север към Харковска област. Атаката значително беше предстояща от Киев - още от края на 2023 г. градът е съвсем под всекидневен обстрел с балистични ракети и дронове, а в последните дни и с авиационни бомби.

 

Това повтаря тактиката, употребена за други позиции на фронтовата линия, а и на бойното поле в Сирия - оптимални опустошения благодарение на бойна авиация и по-късно влизане на пехота и бронирана техника.

В отговор и Украйна стартира подготовката на своята отбранителна линия в покрайнината. 

В граничните зони Русия струпа сред 35 000 и 50 000 бойци, което военни анализатори означават като недостатъчно  за завладяването на град с размера на Харков. Нещо повече - интервенцията би изисквала преминаване през големи открити терени, каквото руснаците не са правили до момента от началото на войната.

Затова и означават, че съветското нахлуване отпреди ден е по-скоро маньовър, в сравнение с новата атака, за която Киев предизвестява своите сътрудници от седмици. Целта е отклонение на запаси, изключително стратегически - жива мощ и техника, от другите горещи точки на източния фронт - Часов Яр и Авдиевка.

Същевременно обаче, установявайки надзор върху зоната, руснаците ще лимитират ударите по стратегическите си позиции в Белгородска област, откъдето държат под обстрел Харков и региона, както и ще могат да доближат града с артилерия - все още ударите са главно с балистични ракети, показва Институтът за проучване на войната (ISW).

Ако съветското нахлуване е единствено маньовър, въпросът е дали Украйна ще " се върже ", отбелязва в коментар Forbes и добавя, че с цел да се получи търсеният от Русия резултат, ще е нужно доста по-широко нахлуване и евентуално - изненада за украинските елементи. Русия опита нахлуване към символичната дата 9 май, само че казусът ѝ е, че украинците " употребяват същия календар " и моментът с изненадата е изгубен, още повече, че в последните дни офанзивите с бойна авиация бяха по-интензивни, написа още Forbes.

 

" Знаем желанията на врага, виждаме неговите проекти, нашите военни, артилерия и дронове дават отпор на нападението ", сподели във вечерното си послание във връзка 807-я ден от началото на пълномащабната война украинският държавен глава Володимир Зеленски.

 

Колкото до опитите за отклонение на вниманието, той посочи, че фронтовата линия се укрепва и освен в направлението към Харков.

" Важно е нашите сътрудници да поддържат нашите войни и украинската резистентност с навременни доставки ", означи още Зеленски и добави, че военна помощ е получената в Украйна, а не декларираните пакети. Той призова за ускорение на военните доставки и осъществяването на обещанията, дадени от съдружниците.

 

От ВСУ прецизират в статистиката си за миналото денонощие, че в граничните региони се правят диверсийно-разузнавателни дейности, съпроводени от артилерийски обстрел от страна на руснаците. Съобщава се за отблъснати 9 офанзиви край обитаемоте места Красне, Мороховец, Олийникове и Гатище.

 

Министерството на защитата на Съединени американски щати заяви за изпращането на идващия пакет с военна помощ за Украйна на стойност 400 млн. $. В него са включени ракети за Противовъздушна отбрана, в това число за системите Patriot и NASAMS, системи за залпов огън HIMARS, както и бронирани машини Bradley и боеприпаси от друг диаметър.

 

Доставките отразяват най-спешните потребности на украинската войска, прецизират в известие от Пентагона. По време на посещаване в Съединени американски щати немският министър на защитата Борис Писториус разяснява, че страната му ще заплати три HIMARS за Украйна.

Страната чака при започване на юни и първите доставки на артилерийски снаряди, закупени по самодейността на Чехия.

 

За внезапно увеличение на съветските офанзиви в няколко посоки приказват данните на английското разузнаване за април. Според тях значително се усилва натиска към Часов Яр - боевете, които се водят в покрайнините на обитаемото място, са с 200% повече по отношение на март. Въпреки това няма обилни тактически постижения, само че пък са регистрирани огромни загуби, разясняват английските специалисти.

 

В последните дни настъплението в това направление (Бахмут) е леко забавено, само че съгласно украински военни анализатори повода е прегрупиране и скоро руснаците още веднъж ще се върнат към една от основните си цели - Часов Яр, който да отвори фронта към последните огромни градове под украински надзор в Донецка област.

 

От украинския Център за отбранителни тактики регистрират, че се резервира интензивността на офанзивите по линията Иванивске - Клищиевка, с цел да се резервира този фланг на съветското нахлуване, тъй като от юг напъните се провалиха.

 

Като цяло офанзивите на руснаците през април порастват със 17% по отношение на март и главно това се дължи на настъплението към Часов Яр, в направлението Авдиевка и Новопавливка.

 

В последните дни сводките на Генералния щаб на ВСУ демонстрират още и увеличение на интензивността към Купянск и Лиман, където военните наблюдаващи рапортуваха скупчване на войски през април.

 

През миналото денонощие в тези посоки са отразени общо 24 съветски офанзиви към обитаемоте места Синкивка, Берестове, както и Макиевка.

 

В направлението Бахмут са спрени 18 офанзиви към Верхнокамянске, Роздоливка, Хрихоривка, Бохданивка, Клищиевка и Андриевка. Гореща точка си остава и направлението към Авдиевка, където са отбити 24 офанзиви към Калинове, Новоолександривка, Сокил и Уманске.

 

На 10 май Русия стартира и нахлуване от север към Харковска област.

През миналото денонощие са регистрирани 104 директни бойни конфликта, съпроводени от артилерийски обстрели и повече от 108 въздушни удара с авиационни бомби. Под артилерийски и минометен обстрел са повече от 120 обитаеми места към фронтовата линия.

Местните управляващи в окупирания от 2014 година град Ровенки (Луганска област) оповестяват за офанзива с ракети ATACMS по петролна база. Това е следващата офанзива към окупираните региони на региона през последните дни. 

 

Още преди новото нахлуване към втория по величина град в Украйна, учениците от няколко учебни заведения започнаха да учат присъствено, само че в класни стаи, ситуирани в станциите на метрото. Сега към подземните учебни заведения ще се прибавят и лечебни заведения, както и някои културни институции (например театри). Това заяви кметът на града Ихор Терехов. Той посочи, че и сега се организират събития и някои постановки в укритията по искане на хората, които търсят живото другарство.

 

В града се строят още подземни учебни заведения, тъй като потенциалът на метрото е към този момент привършен, сподели Терехов във включване в обединявания новинарски канал на Украйна. Първото такова учебно заведение ще отвори през днешния ден (11 май) и то ще е с потенциал от 450 деца, което значи, че на две смени в него могат да се образоват до 900 възпитаници.

 

Разработват се и проекти за подземни университети.

От месеци градът е съвсем под непрестанен обстрел с балистични ракети и дронове, а от скоро към тях руснаците прибавиха и авиационни бомби. Заради близкото разстояние с съветската територия при офанзивите постоянно даже няма време, с цел да бъде оповестена въздушна паника.

 

Спирането на съветската атака край североизточния град Харков е " задача номер едно " за украинската войска сега, съобщи украинският президент Володимир Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

Зеленски съобщи, че се водят отбранителните интервенции покрай селата Стрилеча, Красне, Мороховец, Олиниикове, Лукянци, Хатишче и Плетенивка.  " Вече два дни нашите войски организират контраофанзивни дейности там, защитавайки територията на Украйна ", сподели украинският президент.

Евакуирани са доста локални поданици от граничните региони.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР