Българката, международен майстор Нургюл Салимова се класира за финала на

...
Българката, международен майстор Нургюл Салимова се класира за финала на
Коментари Харесай

Нургюл Салимова отива на финал на Световната купа по шахмат за жени

Българката, интернационален занаятчия Нургюл Салимова се класира за финала на Световната купа по шахмат за дами, която се организира в Баку. С това тя си обезпечи и присъединяване в шампионата на претендентките през 2024 година, който ще излъчи едната от двете участнички в идващия мач за международната купа при дамите.

Във финала на Световната купа, който ще се организира от 19 до 21 август , Нургюл Салимова ще се изправи против Александра Горячкина. 24-годишната рускиня е номер 2 в стартовия лист и игра във финала на първото издание на Световната купа за дами през 2021 година, когато отстъпи на сънародничката си Александра Костенюк. През 2020 година тя игра и в мача за международната купа при дамите, само че отстъпи на китайката Цзю Вънцзюн.

В полуфиналите на Световната купа 20-годишната българка в профил поставената под номер 9 в схемата Анна Музичук от Украйна с 3,5:2,5 точки. В тайбрека по бърз шах, който се организира през днешния ден, тя се наложи с 2,5:1,5 точки, откакто в предходните два дни двете състезателки направиха ремита в партиите по типичен шахмат.

Салимова реализира пробив още в първата партия за деня. С черните фигури тя накара доста по-опитната Музичук да се съобщи на 32-рия ход, два хода преди да бъде матирана. Младата българка, която е номер 29 в стартовия лист, изигра срещата самоуверено, а черешката на тортата бе на 29-ия ход, когато игра Bf5. Тя остави топа си b8 непокрит, а международната шампионка в ускорения шахмат за 2014 година и двукратна международна шампионка в блица Музичук попадна в клопката на българката, след който към този момент нямаше по какъв начин да се измъкне от загубата.

Във втората партия, в която бе с белите, Салимова се нуждаеше от реми и изглеждаше покрай него, само че притисната и от времето българката направи няколко неточни хода в ендшпила. С пешка по-малко тя трябваше да се съобщи на 63-тия ход. Така Музичук изравни резултата на 2:2 и тайбрекът продължи с две партии на контрола 10 минути плюс 10 секунди за ход.

Салимова беше с белите фигури в първата от двете 10-минутни партии, а Музичук избра вид на признат Дамски гамбит. Украинката обаче очевидно не беше готова за такова начало и още след дебюта българката получи доста по-добра позиция. Салимова съумя да развие преимуществото си и още на 23-тия ход съумя да накара Музичук да се съобщи.

При втория си опит да затвори мача младата българка не трепна и направи реми на 33-тия ход с черните фигури, въпреки и да имаше позиция, в която умерено да търси и успеха.

С класирането си за финала Салимова, която е някогашна международна шампионка за девойки до 12 години, си обезпечи най-малко 35 000 $ от наградния фонд на шампионата. Ако завоюва Световната купа, тя ще прибере още 15 000 $.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР