България отказа да отвори небето над страната ни за руския

...
България отказа да отвори небето над страната ни за руския
Коментари Харесай

Не отворихме небето си за самолета на Лавров - на борда е била Мария Захарова

България отхвърли да отвори небето над страната ни за съветския аероплан, с който пътуваше министърът на външните работи Сергей Лавров поради наказания против говорителката на съветската дипломация.

Той е там за срещата на Организацията за сигурност и съдействие

Лавров въпреки всичко дойде в Скопие за среща с външните министри на страните от Организацията за сигурност и съдействие (ОССЕ). Самолетът на руския първи посланик влезе в Северна Македония, прелитайки над Турция и Гърция.

Снимка: bTV

След две години съветски аероплан кацна в Скопие в среднощ българско време. Той обаче не хвърча през България, така като на борда е била и говорителката на съветското дипломатическо ведомство Мария Захарова. Според нея за първи път в историята държавните управляващи не разрешават не аероплан, а човек в аероплан да бъде в небето. Тя назова решението " рискова нелепост " късно нощес в Телеграм.

Снимка: bTV

За първи път от началото на съветската експанзия против Украйна министърът на външните работи на Русия е на посещаване в страна от НАТО. Среща сред държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и Лавров не се състоя, защото те се разделиха на летището в Скопие.

Той ще взе участие в срещата на външните министрите на страните от Организацията за сигурност и съдействие

Ето по какъв начин ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел разяснява наличието на Сергей Лавров на срещата:

„ Вашето решение да позволите на Лавров да взе участие то е в сходство с нашата обща цел: да поддържаме многостранността жива. Това ще бъде добър мотив той да чуе непосредствено от участниците в тази среща за какво Русия е наказана и изолирана. И тогава той ще може да се върне в Кремъл и да рапортува на господаря на Кремъл, че Европейският съюз и ОССЕ остават единни в осъждането на агресивното незаконно държание на Русия “, сподели висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Борел.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР