Волгоградската рафинерия на руския петролен гигант Лукойл беше частично затворена,

...
Волгоградската рафинерия на руския петролен гигант Лукойл беше частично затворена,
Коментари Харесай

Рафинерията във Волгоград работи частично след атаката с дрон в неделя

Волгоградската рафинерия на съветския петролен колос Лукойл беше отчасти затворена, откакто беше ударена от дрон в неделя, споделиха два източника, осведомени с въпроса, втората сходна офанзива тази година против най-голямата рафинерия в Южна Русия.

" Атаката провокира пожар в рафинерията, която преработва 300 000 барела дневно, само че той беше сподавен бързо и няма потърпевши ", заяви тогава губернаторът на Волгоградска област Андрей Бочаров.

Украйна стреля с дронове по съветски петролни уреди в неделя. Рафинерията към този момент беше атакувана с дрон през февруари, като и тогава се смяташе, че нападението е проведено от Украйна.

Първи блок за филтрация на недопечен нефт (CDU) най-големият в завода, беше развален от офанзивата в неделя, което докара до спешно му прекъсване и продължава да не работи в понеделник, споделиха източници, осведомени с въпроса.

Лукойл отхвърли да разяснява пожара.

Блокът има потенциал от 18 590 метрични тона дневно или годишно произвеждане от 6,5 милиона метрични тона нефт и съставлява 43% от потенциала на рафинерията и 49% от действителната преправка в рафинерията през първото тримесечие на 2024 година

Вторият по величина блок на рафинерията, CDU-6, който може да създава 14 570 метрични тона дневно или 34% от потенциала на рафинерията, също трябваше да спре за ремонт от 26 април до 1 юни, макар че не беше ясно дали става дума за планов ремонт.

Ако и CDU-1, и CDU-6 не работят, три четвърти от потенциала на рафинерията сега не се употребява.

След офанзивата с дрон против Волгоградската рафинерия при започване на февруари, която провокира пожар в Пети блок с потенциал от 9100 метрични тона дневно, ремонтните действия са завършили за 18 дни, споделиха източници.

През 2023 година Волгоградската рафинерия е преработила 13,508 милиона метрични тона нефт, или 4,9% от общия размер на пречистване в съветските рафинерии.

Заводът е създал 1,991 милиона метрични тона авто бензин, което съставлява 4,6% от общото произвеждане на авто бензин в Руската федерация, 6,761 милиона метрични тона дизелово гориво или 7,8% от производството в Руската федерация, 0,888 милиона метрични тона реактивно гориво (8,4%) и 0,606 милиона метрични тона мазут (1,5%).
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР