България няма да плати нищо на контролираната от руската компания

...
България няма да плати нищо на контролираната от руската компания
Коментари Харесай

България нямало да плати нищо на Лукойл за прекратяването на концесията за Росенец

България няма да заплати нищо на следената от съветската компания " Лукойл " бургаска рафинерия " Лукойл Нефтохим " за предварителното преустановяване на концесионния контракт за пристанищния терминал " Росенец ". Това е уверил министърът на превоза Георги Гвоздейков пред " Медиапул ".

По думите му процесът върви по график и прецизно се спазвали заложените в решението на Народното събрание периоди, което решение беше взето с гласовете на ръководещите партии ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България ", както и на Движение за права и свободи.

Концесионният контракт сред страната и " Лукойл Нефтохим " беше преустановен от държавното управление с начална дата 15 август. Както към този момент стана известно, държавното дружество " Пристанищна инфраструктура " (ДППИ) има за задача да провежда предаването и приемането на " Росенец " в период от 30 дни.

Изпълнителна организация " Морска администрация " към този момент издаде заповед за изтриване на " Лукойл Нефтохим Бургас " от регистъра на пристанищните оператори. Отнето е и удостоверението за експлотационна валидност на пристанището.

Сега държавно дружество " Пристанищна инфраструктура " кандидатства пред " Морска администрация " за издаване на уверение за експлоатационна валидност на терминал " Росенец ".

Гвоздейков прецизира, че е имал среща с управлението на " Лукойл Нефтохим Бургас " още преди решението на кабинета. По думите му диалозите са минали на положително равнище. Представителите на компанията се били съобразили с решението на Народното събрание, само че съгласно тях решението било незаконосъобразно и не отговаряло на еврпейския правилник.

" Има точни и ясни доказателства, че " Лукойл Нефтохим Бургас " като компания се ръководи косвено от Русия. Няма по какъв начин да желаят обезщетение за предварителното преустановяване на концесията, тъй като в европейския правилник ясно е посочено, че обезщетение на концесионера не се дължи. Същото се отнася и за направените от него вложения в терминала досега ", разяснява Гвоздейков.

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за решението на Народното събрание за прекратяването на концесията. Според него решението опонира на Конституцията. А също така решението било образец за безконтролно отношение към страната и жителите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР