България и Сърбия ще подпишат съвместна декларация за изграждането на

...
България и Сърбия ще подпишат съвместна декларация за изграждането на
Коментари Харесай

България и Сърбия ще подпишат съвместна декларация за изграждането на газов интерконектор

България и Сърбия ще подпишат взаимна декларация за построяването на газов интерконектор сред двете страни. Правителството утвърди проектодокумента и упълномощи министъра на енергетиката Теменужка Петкова да го подпише.
С декларацията двете страни афишират неотменимия си ангажимент за осъществяване на плана, тъй че връзката да бъде въведена в употреба най-късно до месец май 2022 година Ще бъде основана взаимна работна група, която да управлява построяването на интерконектора и в границите на която да бъдат обсъждани и намирани решения на всички въпроси. С цел консолидиране на плана в съществуващата българска мрежа, българската страна заявява желанието си да дефинира, със единодушието на Европейска комисия, оператора на преносна система „ Булгартрансгаз " ЕАД за уредник на плана и оператор на бъдещия газопровод на българска територия.
С декларацията двете страни се ангажират да поддържат напълно осъществяването на плана. Изграждането на интерконектора България-Сърбия е напълно в унисон с целите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз за съгласуваност на Западните Балкани. Проектът спомага за превъзмогване на провокациите пред диверсификацията и усилване на сигурността на газовите доставки в района. Декларацията ще бъде подписана в границите на Срещата на върха в София.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР