България е сред страните в Европейския съюз, получили партида от

...
България е сред страните в Европейския съюз, получили партида от
Коментари Харесай

Българка, ваксинирана с проблемната партида на АстраЗенека, проговори за страничните ефекти

 България е измежду страните в Европейския съюз, получили партида от имунизацията на AstraZeneca, която е подложена на спомагателни инспекции. Те се вършат във връзка със смъртен случай в Австрия, където ваксина от тази партида е била сложена на умрял по-късно пациент. Страната краткотрайно спря да употребява тази ваксина.

Партидата съдържа общо 1 млн. дози, доставени в 17 страни. Междувременно Дания също стопира краткотрайно имунизирането с AstraZeneca. Българските управляващи обаче са безапелационни, че заплаха за здравето и живота на ваксинираните с този препарат няма.

Още с стартирането на " зелените коридори " при започване на февруари, Светла Кирякова и брачният партньор ѝ си слагат от имунизацията на AstraZeneca. 

" Може би 6 часа по-късно стартира неразположение, изнемощялост, настинка, лека болежка в ръката. На идващия ден бяхме отпаднали. Около 20 часа продължи всичко. Това не е болежка за умиране, в случай че това е метода да се предпазим това нещо да спре, просто ще би трябвало да го изтърпим ", описа Кирякова пред bgonair.bg.

Оказва се, че е имунизирана със съмнителната партида на имунизацията. 

" Прочетох номера на партидата, отворих картончето и видях, че аз съм със същата ваксина. Не се тормозих, те са минали близо 20 дни ", добави тя. 

В България са получени 31 200 дози от тази партида, като до момента няма информация за получени странични резултати, разнообразни от описаните в листовката на имунизацията. 

" Това е първата партида и беше разпределена за цяла Североизточна България и е приложена всичката. Получена е февруари, няма към този момент сигнали ", заяви шефът на РЗИ Варна Дочка Михайлова.

Днес здравните управляващи увериха, че няма заплаха за живота на ваксинираните. 

" Европейската организация на този стадий не предлага блокиране, към момента се открива дали има причинно следствена връзка и не би трябвало да има терзания по връзки на сигурността ", съобщи шефът на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов.

" Ние ще вземем решението единствено и само въз основата на науката. Така че тази партида не е спряна, тя се прави. От друга ваксина в страната преди повече от месец, няколко дни след слагане на имунизацията, в България също имаме съдбовен излаз, само че нямаме доказателство, че това се дължи на нея ", сподели здравният министър Костадин Ангелов.

След Австрия, и Дания прекратява имунизирането с партидата AstraZeneca за период от две седмици. Причината е в опасенията, че при някои хора тя води до съсирване на кръвта. За момента обаче няма потвърдена връзка сред имунизацията и образуването на тромби.

Проверките не престават.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР