Ако погледнем средствата за здраве през последните 10 години са

...
Ако погледнем средствата за здраве през последните 10 години са
Коментари Харесай

Д-р Николай Болтаджиев: Болниците са партийно разпределени

Ако погледнем средствата за здраве през последните 10 години са се удвоили. Ако погледнем статистическите индикатори за същите тези 10 години като смъртност, дълготрайност на живота, смъртност от лечими болести, детска смъртност – тези индикатори не са мръднали.

Това съобщи в в ефира на bTV членът на надзорния съвет на НЗОК доктор Николай Болтаджиев.  

" Причината е неприятната система на опазване на здравето. След разпадането на социализма системата се смени и се заложи на една здравноосигурителна система, която беше с позитивна наклонност да се развива в вярната посока. Но тя се разви в противоположна посока. Наблюдаваме свръхадминистриране и свръхразпределение на финансите по бюджетен метод, бюджетиране на системата “, добави доктор Болтаджиев.

По думите му Здравноосигурителната каса е един монопол, който е одържавен.

Здравната каса стана със напълно други функционалности, един политически инструмент, за осъществяване на здравни политики. Тя беше заложена като една взаимоспомагателна каса с интерес да покрива лекуването на здавноосигурените и да се ръководи от тях “, сподели още той.

Според Николай Болтаджиев решението е коренна промяна и демонополизация на Касата по образеца на Холандия.

" Либерализация на здравните услуги, основаване на съответни правила и правила за осъществяване на активността, конкурентни здравни каси и лечебни заведения. Болничното лекуване е стопанска активност и лечебните заведения би трябвало да се развиват като икономически сдружения – това са европейски правила ", добави той.

В самите лечебни заведения също към този момент настана политизация. Болниците са партийно разпределени. Виждаме, след няколко следващи абсурда с " Пирогов “, която е към една партия. Има някакво мълчешком съглашение. Или чуваме за държавни лечебни заведения с осъществени действия, покрити от НЗОК, без да са осъществени на процедура.

" До 2014 година нямаше предели на лечебните заведения. Тогава оставаха по 800 млн. лв., които оставаха в Касата и се натрупваха. Трябва да се промени системата – веднъж контролът, веднъж организацията на работата. Има потребност от сериозна промяна. Основният претекст на хората, които не желаят промяна, е че ще има потребност от по-голяма администрация и повече разноски ", сподели още членът на надзорния съвет на НЗОК.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР