Айс - Крим - наричаната така от някои руснаци Аляска,

...
Айс - Крим - наричаната така от някои руснаци Аляска,
Коментари Харесай

"Айс-Крим" - колко би струвала днес сделката за Аляска между САЩ и Русия от преди 150 г.

Айс - Крим " - наричаната по този начин от някои руснаци Аляска, тъкмо преди 150 година е продадена от Русия на Съединени американски щати за сумата от 7 млн. $. Много или малко е това изследва съветската работа на Би Би Си като се допита до калкулации на капиталовата компания " Ренесанс Капитал ".

Днес сумата е задоволителна за годишната прехрана на певицата Бритни Спиърс. Преди век и половина обаче заплащането е станало в злато, а днешната стойност на същото количество от благородния метал е 450 млн. $. Ако се пресметне като дял от Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати, еквивалентът през днешния ден е 15 милиарда $, се показва в обявата.

С тези пари през днешния ден управляващите в Москва биха могли да покрият една трета от разноските за олимпиадата в Сочи, да компенсират загубите от глобите на Европейски Съюз в продължение на 1 година или да обезпечат издръжката на анексирания Крим за 6 година, пресмятат откривателите.

Цитира се професорът от университета на Айова Дейвид Баркър, който през 2009 година пресметнал, че Съединени американски щати са се изхвърлили и не е трябвало да дават повече от 5 млн. $ по цени от 1867 година От своя страна Русия се е отървала от отдалечената територия, която мъчно е можела да управлява.Откритите след това находища от злато и нефт пък претендирали доста огромни разноски по усвояването им.

Самият президент Путин, запитан през 2014 година за вероятността Аляска да бъде присъединена към Русия, дава отговор с думите: " Да не се разгорещяваме, там е студено ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР