Всички ще искат рецептата Ето какво ви е необходимо за

...
Всички ще искат рецептата Ето какво ви е необходимо за
Коментари Харесай

Тюрбан-бюрек: Турската рецепта, която кара лигите ти да потекат!

Всички ще желаят рецептата

Ето какво ви е належащо за тази неповторима рецепта Турбан бюрек.

250 мл вода
1 белтък
30 г свежа квас
50 мл олио
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
4 чаши (от 200 мл) брашно (меко вид 400)
150 г масло
300-400 г сирене
1 жълтък

Начин на подготвяне:
В по-дълбок съд сложете 250-300 мл хладка вода, белтъка от едно яйце, 30-40 г натрошена прясна квас, 50 мл олио, 1 равна лъжичка захар и 2 ч.л. сол. Разбъркайте хубаво, до момента в който се изравнят съставките.

Потоа прибавете четири чаши брашно и деликатно бъркайте с телена бъркалка, до момента в който брашното попие течността. Пригответе си чаша със 100 мл мляко или вода, при положение, че сместа е доста суха.

Ако тестото се получи доста меко, тогава прибавете напълно малко брашно, с цел да може да го омесите и оформите на плътно тесто, приблизително по мекост. Извадете тестото на набрашнения плот и го доомесете добре (още 3-5 минути).
Разделете тестото на 3 почти идентични елементи. Всяка чест оформете на топка и поставете върху паница, поръсена с малко брашно. Покрийте с транспарантно фолио и оставете да почине 10-тина минути.

След това вземете едната топка тесто, набрашнете я добре и разточете на допустимо по-тънка кора. Разтопете 150 г масло или маргарин (за всяка кора по 50 г), по-късно намажете кората по цялата повърхнина с 1/3 от маслото. Намазаната кора прегънете на половина или четвъртина, в случай че ви е по-лесно, и оставете настрани, с цел да може да разточите другите кори по същия метод.

Направете същото с останалите две топки тесто: разточете на тънка кора и намажете с разтопеното масло. Когато разточите третата кора и я намажете, от горната страна поръсете натрошено сирене. След това отворете една от преди този момент разточените кори и я поставете върху сиренето. 
Поръсете със сирене и тази кора, а най-после я похлупете с третата разточена кора. Не се тормозете, в случай че корите някъде се раздерат. След това нарежете трите кори, подредени една върху друга, на тънки ленти с широчина 1-1,5 см.

Сега започнете да усуквате лентите, започвайки от едната страна, като ги хванете за противоположните краища и усучете в противоположни направления, а по едно и също време с това ги навивате във вътрешността – като че ли навивате руло. Навивайте леко по диагонал, с цел да стане рулото по-дълго. След това деликатно навийте полученото руло на охлювче – би трябвало да е плътно, само че не натискайте доста. Прищипете добре краищата.

Така завършения “тюрбан ” поставете върху равна паница, покрийте с фолио и оставете в хладилника да престои 10-15 минути. След това го прехвърлете върху хартия за печене и с набрашнени длани леко го разтеглете. След това го разточете още малко с точилка.

Прехвърлете баницата в тава дружно с хартията, намажете с един жълтък, поръсете със сусам и сложете да се пече в загрята на 200 градуса фурна за 35 минути, до момента в който хубаво се зачерви.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР